عبدالرضا فرجی راد گفت: موافقت رهبر معظم انقلاب با درخواست دولت برای بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام از اهمیت زیادی برخوردار است.
تحریم‌های FATF سد محکم مبادلات مالی ایران با دنیا

به گزارش اقتصادنامه به نقل از ایرنا، «عبدالرضا فرجی‌راد» با اشاره به موافقت رهبر معظم انقلاب با بررسی مجدد لوایح مرتبط با FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: موافقت رهبر معظم انقلاب حاکی از به وجود آمدن یک شرایط جدید و افزایش امیدواری‌ برای بهبود مناسبات با نهادهای مالی و بانکی دنیا است.

وی ادامه داد: قبلا مهلت بررسی پیوستن ایران به دو لایحه کنوانسیون پالرمو و تامین مالی تروریسم - که از مقدمات قرار نگرفتن در لیست سیاه FATF بود - در مجمع تشخیص مصلحت نظام به پایان رسیده بود و موافقان FATF هم در مجمع تشخیص مصلحت نظام در اقلیت بودند که اتفاقات جدید می‌تواند موجب تقویت جایگاه این افراد و بهبود نگاه عضویت به FATF شود.

FATF قفل عدم گفت‌وگوی ایران و آمریکا را باز می‌کند

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه درخواست دولت برای بررسی مجدد موضوع FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام بی ارتباط با شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیست، اظهار داشت: حدود یک ماه دیگر ریاست جمهوری ترامپ به پایان می‌رسد و دولت جدیدی در کاخ سفید مستقر می‌شود. این در حالی است که بایدن به عنوان رئیس‌جمهور جدید از بازگشت آمریکا به برجام سخن گفته است.

به گفته فرجی‌راد، خروج آمریکا در دوران ترامپ از توافق هسته‌ای و بازگشت ایالات متحده به برجام در دوران بایدن نیازمند کلیدی است که به دری زده شود تا قفل موجود باز شده و ایران و آمریکا در قالب گروه ۱+۵ با یکدیگر گفت‌وگو کنند.از این جهت FATF کلیدی است که می‌تواند قفل عدم گفت‌وگوی موجود میان ایران و آمریکا را باز کند.

وی ادامه داد: باید دری باز شود تا گفت‌وگوها در مورد برجام یا مذاکرات احتمالی درباره برجام نتیجه‌بخش شده و بن‌بستی که هم‌اکنون در عرصه مبادلات مالی و بانکی ایجاد شده است، را باز کند.

سفیر اسبق ایران در نروژ و مجارستان با بیان اینکه مسکو و پکن که از دوستان تهران هستند، خواستار حل مسئله FATF شده بودند، تصریح کرد: بازگشت احتمالی آمریکا به برجام، شکست سیاست فشار حداکثری، وضعیت کنونی اقتصاد کشور و ضرورت برقراری مجدد مناسبات بانکی بین‌المللی موجب می‌شود که با خوش‌بینی بیشتر و بهتر نسبت به قبل موضوع FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شود.

فرجی‌راد درباره ضرورت پیوستن ایران به FATF هم خاطرنشان کرد: برجام و ضرورت پیوستن مجدد آمریکا به آن، بیشتر اهمیت اقتصادی دارد؛ از این نگاه که بازگشت واشنگتن به توافق هسته‌ای موجب کاسته شدن و از بین رفتن فشارهای اعمال شده علیه ایران در می‌شود و ایران می‌تواند ضمن سر و سامان بخشیدن به وضعیت اقتصادی‌اش، مبادلات تجاری و همکاری‌های اقتصادی‌اش را مجدد برقرار کند.

وی با تشریح اهمیت FATF ابراز داشت: در صورتی که تحریم‌ها لغو شده، ایران قادر به فروش نفت شده و محدودیت‌های ایجاد شده هم از بین برود، آنگاه ایران برای مبادلات تجاری و دریافت مطالبات خود از کشورهای دیگر و همچنین دریافت پول نفت خود، نیازمند برقراری روابط بانکی و مالی است اما اکنون سد بزرگ و محکمی به لیست سیاه FATF  وجود دارد که انجام مبادلات مالی و برقراری روابط بانکی را اگر غیرممکن نکند، دشوار و با هزینه‌های زیاد می‌کند.

این استاد ژئوپولتیک دانشگاه افزود: اکنون از برخی کشورها مانند عراق، کره جنوبی، هند، چین و... مطالباتی دارد که این کشورها هنوز پول ایران را پس ندادند. بخشی از این مسئله به خاطر تحریم‌ها بوده اما بخشی هم به خاطر قرار داشتن ایران در لیست سیاه FATF بوده که به روابط بانکی ایران و دنیا قفل زده است.

فرجی‌راد با تاکید بر اینکه اهمیت پیوستن ایران به FATF در باز شدن قفل روابط بانکی است، بیان کرد: هر چقدر هم ایران تحریم نباشد و ایران بتواند نفت خود را آزادانه بفروشد، هر چقدر هم که ایران خرید و فروش کالا و خدمات داشته باشد اما تا وقتی روابط بانکی‌اش قفل باشد، تفاوتی در شرایط آن ایجاد نمی‌کند.

وی با بیان اینکه بدون حل مسئله FATF برگشت آمریکا به برجام گره‌ای از مسائل کشور باز نمی‌شود و رفع تحریم را در عمل نخواهیم داشت، یادآور شد: اکنون ایران به خاطر عدم عضویت در FATF هزینه‌هایی را می‌دهد که پرداختن این هزینه‌ها آن هم در شرایط اقتصادی کنونی معقول به نظر نمی‌رسد و حتی موجب شده تا مبادلات تجاری و همکاری اقتصادی ایران با کشورهای همسایه و دوستان خود هم به سختی و کندی همراه باشد.

به گفته این دیپلمات پیشین، هر گونه سرمایه‌گذاری خارجی در داخل کشور، خرید و فروش کالا و نفت و همچنین مبادلات تجاری بدون حل گره بانکی و قفلی که در روابط مالی ایران با دنیا ایجاد شده، شدنی نیست. بدون پیوستن به FATF هم حل مشکلات بانکی و برقراری روابط مالی تقریبا غیرممکن است.

فرجی‌راد با بیان اینکه در شرایط کنونی هیچ اولویتی مهمتر از حل مشکلات اقتصادی کشور نیست، عنوان کرد: هر چقدر که مسئله FATF دیرتر حل شود، ضرر و هزینه‌های اقتصادی هم برای ایران بیشتر می‌شود و هم حل آن سخت‌تر و برقراری روابط بانکی با دنیا دشوارتر و گره آن کورتر می‌شود.



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0