به گزارش اقتصادنامه به نقل از مهر، غلامحسین شافعی امروز در همایش تجاری ایران و روسیه اظهار کرد: ما بر این باوریم که کشورهای منطقه با تکیه بر تاریخ و فرهنگ مشترک، میتوانند آینده مشترک خود را بیافرینند. رویکرد اصولی ایران، مشارکت سازنده با همسایگان، برای تحقق نظم پایدار مبتنی بر حمایت از توسعه کشورهای منطقه و ایجاد پیوندهای متقابل اقتصادی است. بخش خصوصی در راستای ایجاد محیط آرام و بی تنش برای کسب و کار، بر استفاده از ظرفیتهای دیپلماسی در جهت توسعه روابط اقتصادی و تجاری کشورها تاکید مینماید.
رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: در سالهای گذشته روابط بین دو کشور ایران و روسیه همواره دوستانه بوده و دو کشور شرکای استراتژیک در منطقه محسوب میشوند. مردم دو کشور از روابط دیرینه بر مبنای مشترکات بسیار برخوردارند. در حال حاضر نیز ایران مناسبات خوبی با کشورهای منطقه داشته و اقدامات مهمی جهت توسعه این مناسبات انجام داده و روسیه در این میان از جایگاه مهمی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران برخوردار است.
وی ادامه داد: وجود منابع و تواناییهای دو کشور در زمینههای مختلف همچون نفت و گاز، کشتیرانی در دریای خزر و به طور کلی حمل و نقل در طول کریدور شمال و جنوب، فناوری اطلاعات و امنیت الکترونیک، پتروشیمی، کشاورزی و مواد غذایی، فلزات و مواد شیمیایی، خشکبار، فرش، مبلمان، مصالح ساختمانی و نساجی، داروسازی، خدمات فنی و مهندسی و همچنین تمایل دو کشور به همکاریهای استانی راه را برای گسترش هرچه بیشتر مبادلات دو جانبه هموارتر کرده است.
شافعی افزود: بر اساس آمار، حجم کلی تجارت دو کشور ایران و روسیه در سال ۲۰۲۱ حدود چهار میلیارد دلار بود که شامل سه میلیون دلار واردات ایران از روسیه و ۹۷۲ میلیون دلار صادرات به روسیه است. این میزان به نسبت سال گذشته با رشد چشمگیری مواجه بوده است.
وی ادامه داد: بر این اساس لازم است با توجه به علاقه مندی و عزم جدی مقامات عالی دو کشور جهت گسترش روابط و به واسطه بررسی توانمندیها و ایجاد ارتباط بین تشکلهای تخصصی و شناسایی فرصتهای موجود دو کشور گامهای عملیاتی همانند هیأت حاضر که بزرگترین هیأت تجاری فدراسیون روسیه به ایران در ۲۰ سال اخیر است، جهت افزایش حجم مبادلات، برداشته شود و در عین حال جهت رفع موانع از جمله تسهیل در صدور روادید تلاش صورت گیرد.
رفع بسیاری از موانع توسعه تجارت با اجرای تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا
شافعی با اشاره به رابطه ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، اظهار کرد: امضای توافقنامه موقت تعرفه ترجیحی ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا فصل جدیدی را در گسترش روابط تجاری ایران با کشورهای منطقه گشوده است. این در حالی است که مذاکرات تجارت آزاد بین طرفین نیز در حال اتمام است و با اجرایی شدن تجارت آزاد بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بخش بزرگی از موانع توسعه تجارت مرتفع خواهد شد.
وی افزود: ایران به دلیل برخورداری از کریدور شرق-غرب و بندر چابهار میتواند ضمن توسعه روابط خود با اوراسیا، زمینهساز همکاری کشورهایی مانند هند با اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز باشد.
شافعی اضافه کرد: در سالهای اخیر اقداماتی همچون تلاش برای تسهیل صدور و لغو روادید، توافق برای انجام سرمایهگذاریهای مشترک، ایجاد زیرساخت جهت برقراری مجدد روابط بانکی بر اساس ارزهای ملی دو کشور و امضای توافقنامه کریدور سبز گمرکی در راستای توسعه روابط فی مابین انجام شده است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: با این حال لازم است جهت توسعه مناسبات، اموری مانند ایجاد زیرساختهای لازم برای استفاده از کشتیهای رو-رو، توسعه روابط بانکی و تسهیل صدور ضمانت نامههای بانکی و فعالتر شدن کریدور سبز گمرکی با جدیت بیشتری پیگیری شود.
وی با بیان اینکه قطعاً برگزاری منظم این قبیل نشستها، فرصتهای بیشتری را برای همکاری و تعامل همه جانبه فراهم میآورد، گفت: لازمه همکاریهای تجاری بیشتر، فراهم آوردن امکانات و تسهیلات برای حضور عاملین اقتصادی ایرانی و روس در کشور مقابل است. متأسفانه زیرساختهای کنونی، به حد کافی توسعه نیافته و با ظرفیتهای اقتصادی، تجاری و تولیدی موجود در نه تنها ایران و روسیه، بلکه کشورهای مستقر در منطقه فاصله زیادی دارد. قطعاً همکاری بیشتر بخشهای خصوصی دو کشور با حمایت دولتمردان در برنامهریزی بلندمدت و در جهت ارائه تسهیلات در مدیریت و توسعه شبکه حملونقل به خصوص کشتیهای رو-رو، استفاده از حملونقل ترکیبی، سازماندهی خطوط کشتیرانی مسافری دریایی، توسعه راه آهن، ترغیب سرمایهگذاری به منظور توسعه زیرساختهای دریای خزر، تأسیس صندوق مشترک تأمین مالی پروژههای مشترک، سهولت در صدور روادید تجاری، ارتباطات مستمر بانکی، حفاظت از محیط زیست و مبارزه با آلودگیهای زیست محیطی و … محقق خواهد شد.
شافعی اظهار امیدواری کرد که با انجام تعاملات مشترک و همکاریهای سازنده، بتوانیم در آینده نه چندان دور شاهد گسترش مناسبات اقتصادی دو کشور و کشورهای منطقه باشیم.
مطالب مرتبط