برگزاری مسابقات فوتبال در قطر، این جزیره کوچک و کمجمعیت در حاشیه جنوبی خلیجفارس، توجه ما را به مسائل پشت پرده این بازیها جلب میکند و سوالاتی چون دلیل انتخاب این کشور، نحوه برگزاری و واکنشهای بینالمللی را در ذهن ما بهوجود میآورد. این کنجکاوی درباره این سری مسابقات، اگر هیچ لطفی نداشته باشد، ما را با پشت صحنهای آلوده و پر از فساد مالی و اداری جام جهانی۲۰۲۲ در قطر آشنا میکند.
رابطه فوتبال حرفهای و شرکتهای نفتی رابطهای دیرینه، در عین حال پیچیده و پر فراز و نشیب است. در پی منفیتر شدن وجهه سوختهای فسیلی، دوستداران این بازی پرهیجان معمولا از ابراز این رابطه چشمپوشی میکنند، روی آن سرپوش میگذارند و آن را نادیده میگیرند. در سال۲۰۱۹، وبسایت گل که یکی از منابع معتبر درباره اخبار فوتبال است، مقالهای منتشر کرد با عنوان: «پول نفت: دلارهای نفتی، من سینی و پیاسجی: چگونه فوتبال مدرن بهوسیله صنایع ثروتمند تغذیه میشوند.» در این مقاله اشاره شده است که بعضی از بزرگترین تیمهای فوتبال دنیا بهطور غیر مستقیم با صنایع نفتی تغذیه میشوند. همانطور که در بعضی از بزرگترین و مهمترین بازیهای جهانی، شرکتهای نفتی اسپانسر بازیها هستند. در ایران هم فوتبال و صنعت نفت رابطهای دیرینه دارند. فوتبال توسط انگلیسیهای مقیم مسجدسلیمان به ایران معرفی شد و اولین بازیکنان فوتبال ایران از شهرهای جنوبی بودند. فرشید خدادادیان، محقق و مورخ تاریخ نفت ایران به این نکته اشاره میکند که « اولین مسابقه فوتبال در مسجدسلیمان بین انگلیسیها برگزار شد و نخستین ایرانی که در یک تیم فوتبال بهطور رسمی بازی کرد، شخصی به نام «کریم زندی» بود.» هنوز هم طرفداران فوتبال در اهواز و آبادان خود را وارث فرهنگ فوتبال در ایران میدانند و وابستگی و عشق و علاقه به فوتبال در کوچه پسکوچههای شهرکهای نفتی و شهرهای نفتی چون آبادان، اهواز و مسجدسلیمان بسیار مشهود است و متفاوت با آنچه در پایتخت و دیگر شهرها میگذرد. حمیدرضا صدر، مفسر شهیر فوتبال فوتبال را به سینما پیوند میزند و سابقه دلبستگی مردم ایران به این دو را از یک ریشه میداند. او معتقد بود که رابطه و عشق عمیق مردم ایران به فوتبال تفسیری فلسفه گونه دارد.
جام جهانی قطر، جام جهانی نفتی نامیده میشود و بایکوت کردن آن تقریبا یک حرکت جهانی است. در یکی از بازیهای لیگ فوتبال آلمان، بنر تبلیغاتی «جام جهانی قطر۲۰۲۲ باید بایکوت شود» جلبتوجه میکند. این بنر توسط فعالان محیطزیست و حقوق بشر به نمایش درآمد. این مخالفان سعی داشتند توجه جهانیان را درباره تصمیم اشتباه کمیته جام جهانی درباره میزبانی قطر جلب کنند. تصمیمی که بر اساس تحقیقات بهعملآمده توسط وزارت دادگستری آمریکا، بهوسیله رشوه به قطر واگذار شده است. بر اساس این تحقیقات که از سال۲۰۱۰ در جریان هستند، وزارت دادگستری آمریکا صریحا اعلام میکند که هر دو کشور روسیه و قطر برای میزبانی جام جهانی رشوه پرداخت کردهاند. هرچند قطر این ادعا را صریحا رد کرده است. اما رشوهدهی برای کسب میزبانی تنها نکته منفی این سری مسابقات فوتبال نیست. بایکوت کردن این مسابقات از زمان ساخت و احداث استادیومها و خطاهای ضد حقوق بشر قطر آغاز شد. زمانی که شیوه استخدام و بهرهکشی از کارگران نوعی بردهداری نوین نامیده شد. درحالیکه این بحث سالهاست توسط فعالان کارگری و حقوق بشر پیگیری میشود، آخرین خبر در این مورد چهار روز پیش توسط گلوبالویس منتشر شده است و خبر از عدم پرداخت حقوق کارگران در جام جهانی۲۰۲۲ از سوی دولت قطر میدهد. پیگیری حقوق و مزایای پرداختنشده کارگران با هشتگPayUpFIFA# دنبال میشود. آنها کمپینی با هشتگ ترتیب داده و به این وسیله توجه جهانی را به اقدامات غیرانسانی دولت قطر درباره کارگران جلب میکنند.
*دکتر رویا خوشنویس، کارشناس مطالعات فرهنگی نفت و انرژی، دانشگاه آمستردام
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط