به گزارش اقتصادنامه به نقل از مدیریت ارتباطات فرابورس ایران، معامله گران فرابورسی در ۲۲ روز کاری آبان جاری با جابهجایی نزدیک به ۱۲۵ میلیارد ورقه بهادار به ارزش ۱.۳ میلیون میلیارد تومان، رشد ۱۸ درصدی حجم و افزایش ۴۷ درصدی ارزش معاملات کل را نسبت به آبان پارسال رقم زدند. این میزان معامله در بیش از ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار دفعه رقم خورد.
به طور میانگین نیز در هر روز کاری ۳۵۰ هزار ورقه به ارزش ۳۵ هزار و ۸۷۷ میلیارد تومان در فرابورس ایران مورد دادوستد قرار گرفته است.
همچنین شاخص کل فرابورس ایران که در روز پایانی ماه گذشته در ارتفاع ۲۵ هزار واحدی قرار داشت تغییر چندانی را تجربه نکرد و در پایان آبانماه نیز در سطح ۲۵ هزار واحدی به کار خود پایان داد. بازدهی آیفکس از آغاز امسال نیز ۲.۵ درصد مثبت است. ارزش بازار فرابورس نیز با افت ۱.۶ درصدی نسبت به ماه قبل به رقم ۲.۴ میلیون میلیارد تومان رسید.
رویدادهای مهم آبانماه
از رویدادهای مهم ماهی که گذشت میتوان به عرضه اولیه سهام یک شرکت معدنی جدید اشاره کرد. ۱۲ درصد از سهام «کرومیت» به روش ترکیبی طی دو مرحله در آخرین چهارشنبه آبانماه به فروش رسید و بدین ترتیب شرکت توسعه معادن کرومیت کاوندگان بنا به گردونه معاملات بازار دوم فرابورس ایران پیوست.
همچنین پذیرهنویسی ۹ میلیارد و ۱۹۶ میلیون سهم از سهام شرکت صبا فولاد خلیج فارس با نماد «فصباح» از دوشنبه ۲۹ آبان به روش سلب حق تقدم در فرابورس ایران کلید خورد که این پذیرهنویسی تا ۱۳ آذرماه جاری مهلت دارد.
درج شرکت تعاونی کارکنان نیروگاه یزد (سهامی عام) با نماد «تک نیرو» به عنوان پنجمین نماد بازار توافقی نیز از خبرهای قابل توجه آبانماه است.
رشد ۱۰۰ درصدی ارزش مبادلاتی بازار دوم
نگاهی به معاملات بازارهای فرابورس به تفکیک، نشان میدهد سهامداران در بازارهای اول و دوم به ترتیب افزون بر ۱۷ و ۱۵ هزار سهم را دستبهدست کردهاند که در پی رشد ۴۸ درصدی، ارزش معاملات بازار اول به بیش از ۱۱ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان رسید. ارزش دادوستدهای بازار دوم نیز با ۱۰۰ درصد افزایش بر ۱۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بالغ شد.
حاصل معاملات صورتگرفته در تابلوهای زرد، نارنجی و قرمز بازار پایه، ثبت دادوستد ۲۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون سهم به ارزش بیش از ۱۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بود که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از رشد ۲۷ درصدی ارزش معاملاتی حکایت دارد.
در بازار ابزارهای مشتقه نیز با ثبت ۴۱ میلیارد تومان معامله، رشد ۲۹۰ درصدی این مبادلات را نسبت به آبان ۱۴۰۱ شاهد بودیم.
نگاهی به جدول صنایع پیشرو معاملات در آبان ۱۴۰۲ نیز نشان میدهد که گروه فلزات اساسی با در اختیار گرفتن سهم ۱۲ درصدی، بیشترین ارزش معاملات خرد را در بازار سهام و اختیار سهام به خود اختصاص داده است.
گروههای سرمایهگذاریها، انبوهسازی و خودرویی نیز در جایگاههای دوم تا چهارم ایستادند. بدین ترتیب حدود ۴۰ درصد از ارزش معاملات خرد در اختیار ۴ صنعت قرار داشت.
از ابزارهای نوین مالی چه خبر؟
در بازار ابزارهای نوین مالی بیش از ۶۸ میلیارد ورقه به ارزش ۱.۲ میلیون میلیارد تومان نقلوانتقال یافت که افزایش ۷۰ درصدی حجم و رشد ۴۷ درصدی ارزش دادوستدهای این بازار را نسبت به آبان سال گذشته به دنبال داشته است.
بررسی جدول معاملات ابزارهای مالی شامل اوراق بدهی، اوراق تسهیلات مسکن و صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله نشانگر آن است که معاملات بدهی با رشد ۴۶ درصدی و معاملات ETFها با افزایش ۶۶ درصدی همراه بوده است.
بدین ترتیب حدود ۱.۲ میلیون میلیارد تومان اوراق بدهی و ۵۶ هزار میلیارد تومان واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله مورد خریدوفروش قرار گرفت.
میزان خریدوفروش اوراق تسهیلات مسکن نیز با ۸۲ درصد رشد نسبت به دومین ماه پاییز سال قبل، به رقم ۷۸۹ میلیارد تومان رسید.
مطالب مرتبط