نتایج تحقیقات میدانی «دنیایاقتصاد» از آنچه در بازار معاملات مسکن دی ماه گذشت، نشان میدهد تحرک محسوس در خرید سرمایهای اتفاق افتاده است. این میتواند پسلرزه ارزی یا پیشلرزه ترامپی باشد.
صدیقه نژادقربان: بازار خرید و فروش آپارتمان بعد از «خواب نیمسال اول» و سبکشدن آن خواب در اواسط پاییز، زمستان نسبتا فعالی را شروع کرده است. نتایج تحقیقات میدانی گروه مسکن «دنیایاقتصاد» از آنچه در دی ماه برای معاملات آپارتمان در تهران رقم خورد، نشان میدهد: افزایش نسبی تقاضای سرمایهای خرید باعث شد «رکورد بیشترین رشد ماهانه قیمت پیشنهادی» از ابتدای سال تاکنون رقم بخورد.
شاخص مسکن «دنیایاقتصاد» که تغییرات میانگین «قیمت پیشنهادی» واحد مسکونی در محلههای منتخب مناطق ۲۲گانه را میسنجد، در حال حاضر سطح ۹۱ میلیون و ۱۰۰هزار تومان برای هر مترمربع آپارتمان را نشان میدهد. این شاخص نسبت به ابتدای دی رشد ۲.۷ درصدی پیدا کرده است که بالاترین میزان افزایش طی ماههای گذشته از سالجاری است.
در هفتههای گذشته از زمستان از یکسو مراجعه خریداران سرمایهگذار به بازار مسکن زیاد شد و از سوی دیگر میزان فایل عرضهشده در برخی از مناطق شهر رو به کاهش گذاشت. بررسیهای «دنیایاقتصاد» مشخص میکند، پایان خواب حداقل ۶ ماهه معاملات مسکن میتواند ناشی از دو پارامتر خارجی باشد؛ پسلرزه دلاری یا پیشلرزه ترامپی یا هر دو.
طی نیمه اول امسال، بهرغم رشد نرخ دلار، بازار مسکن با ثبات نسبی در قیمت همراه بود و در عین حال، انتظارات افزایشی در بازارهای موازی ملک به مراتب بیشتر گزارش شد. در طول پاییز اما با بروز ریسک اولیه ترامپ برای بازارها و آینده قیمتها و همچنین افت نسبی تنش نظامی، تقاضای خرید ملک به نوعی فعال شد.
در دی ماه نیز با توجه به تداوم قیمت دلار و همچنین آستانه تشکیل دولت ترامپ و همزمان، انتشار خبرهایی با محتوای نحوه مواجهه با موضوعات تحریم و مذاکرات، نبض متغیرهای اصلی بازار مسکن یعنی روند معاملات و روند قیمت دچار تاثیرپذیری از ریسکهای خارجی شده است.
پسلرزه یا پیشلرزه؟
بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد: بخشی از تحرکات خریداران در بازار مسکن میتواند پسلرزه دلاری باشد. قیمت دلار از ابتدای سال تاکنون ۳۵درصد افزایش پیدا کرده در حالی که تورم مسکن «جاماندگی معنادار» داشته است و برآورد میشود این میزان رشد حدود ۱۲درصد باشد. از طرفی «چرخش نبض قیمت و معاملات مسکن» در دی ماه میتواند پیشلرزه «ریسک غیراقتصادی احتمالی در ماههای آتی بهواسطه تصمیمات ترامپ» باشد؛ به این معنا که گروهی از سمت تقاضا تصور استعداد افزایش خریدهای سرمایهای در ماههای آتی را داشته باشد.
مسکن تهران در انتظار ورود ترامپ
تصور چشمانداز رشد میل به خرید ملک در ماههای آتی در ذهن خریداران فعلی که با فاکتور دولت ترامپ نقش بسته، باعث چرخش نبض معاملات در ماه گذشته شد. نبض بازار معاملاتی بازار مسکن تهران بر اساس «سنجش قیمت پیشنهادی» فایل آپارتمانهای ارائهشده به بازار مسکن در ابتدای بهمن حاکی از رشد ۲.۷ درصدی در قیمت ملک نسبت به ابتدای دی ماه است. در واقع بازار مسکن در فصل آخر سال با «نوسانات محسوسی» همراه بوده است.
این رشد ۲.۷ درصدی در قیمتهای پیشنهادی طی یک ماه منتهی به ابتدای بهمن در حالی اتفاق افتاده است که بازار مسکن در یک سال گذشته با ثبات نسبی قیمتها ناشی از رکود بیسابقه همراه بوده است.
تحقیقات میدانی «دنیایاقتصاد» با توجه به روایتهای واسطههای ملکی نشان میدهد، چشم بازار به ورود رئیسجمهور جدید آمریکا به کاخ سفید دوخته شده است که احتمالا بازار در هفتههای آینده شاهد تغییرات قابلتوجهی باشد. یا در رکودی عمیقتر یا در تحرک و رشدی چشمگیر.
بررسیهای «دنیایاقتصاد» از روایتهای واسطههای ملکی در ۱۰ منطقه تهران نشان میدهد که خریداران سرمایهگذار نسبت به نیمسال اول به شکل محسوس افزایش پیدا کرده است و این موضوع بر افزایش تقاضا در بازار مسکن و تحرک در این بخش تاثیرگذار بوده است.
به صورت موردی در منطقه ۲، عمده تقاضا در این منطقه از جنس «سرمایهای» بوده است که این تحرک بازار در بخش سرمایهای را میتوان ناشی از سرمایهگذاریها در دیگر بازارها طی یک سال اخیر و جمعآوری سرمایه و رسیدن به سود و تغییر شکل سرمایهگذاری با ورود مجدد به بازار مسکن دانست. در واقع میل به سرمایهگذاری در ملک احتمالا افزایش یابد.
چون نوسانات در دیگر بازارها ریسکی شده است. البته به این نکته نیز باید توجه داشت که با وجود افزایش تقاضا، تعداد معاملات هنوز رشد چشمگیری را نشان نمیدهد و بخش تقاضا و حتی عرضه چشم به سیاستهای جدید کاخ سفید دوخته است.
البته این رشد در همه مناطق تهران صورت نگرفته و در مناطق جنوبی این نوسانات بسیار کمتر بوده و باتوجه به افزایش حداقلی عرضه و تقاضا در بازار ملک مناطق جنوبی تهران و رونق حداقلی معاملات، تقاضا در این مناطق همچنان از جنس «مصرفی» است و سرمایهگذاران به بازار این مناطق تاکنون ورود نکردهاند. البته در بخشهایی از مناطق جنوبی، تقاضای سرمایهای نیز قابل مشاهده بوده که میزان تقاضای سرمایهای و مصرفی تقریبا برابر ارزیابی شده است.
همچنین در مناطق پرتقاضای تهران همچون منطقه ۵، ضمن افزایش تقاضا، با نوسانات محسوس نیز همراه بوده است. اما عمده معاملات در بازار بهویژه از سمت عرضه منتظر ورود ترامپ در کاخ سفید است که پس از آن تحرکات قابلتوجهی در بازار سرمایه از جمله دلار، طلا و مسکن ایجاد خواهد شد.
در مجموع معاملات نسبت به ماه گذشته افزایش حداقلی داشته اما پیشبینی وضعیت و آینده این بازار به شروع ریاست جمهوری ترامپ موکول خواهد شد.
بر اساس شاخص مسکن «دنیایاقتصاد» میانگین «قیمتهای پیشنهادی» آپارتمانها در بازار مسکن برحسب فایلهای ارائهشده در محلات منتخب ۲۲ منطقه تهران در دی ماه، ۹۱.۱ میلیون تومان در هر مترمربع است که این رقم در آذر ماه ۸۸.۷ میلیون تومان در هر مترمربع بوده است که این امر حاکی از نوسانات محسوس و مثبت در قیمتهای پیشنهادی به بازار مسکن بوده است.
بررسیهای «دنیایاقتصاد» از تحقیقات میدانی در بازار مسکن ۲۲ منطقه تهران نشان میدهد که برخلاف ماههای گذشته، عرضه در اکثر محلهها و مناطق افزایش داشته است و حتی در منطقه ۱۲ که طی چند ماه اخیر فایل قابلتوجه و معتبری یافت نمیشد، در یک ماه منتهی به بهمن فایلهای معتبر در محلههای منتخب ارائه شده است.
این امر حاکی از تحرکاتی در بازار است که منتظر تغییراتی اساسی پس از رکود یکساله است. در واقع احتمالا سرمایهها از بازارهای موازی مجددا به سمت بازار مسکن در حال حرکت است. البته آینده این بازار را باید پس از روی کار آمدن ترامپ و تصمیمات او در عرصه بینالملل پیشبینی کرد که مطمئنا با تغییرات قابلتوجهی همراه خواهد بود.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط