خوشبینیها به نتیجهبخش بودن مذاکرات و احیای روابط خارجی مهمترین عاملی بود که موجب تقویت تقاضا در بازار سهام شد. همزمان بازار سکه و دلار نیز شاهد افت سریالی قیمت بودند.
علی عبدالمحمدی: بورس تهران در معاملات روز گذشته، یکی از تاریخیترین روزهای خود را تجربه کرد. در معاملات دیروز، رکورد بیشترین ورود پول حقیقی به گردونه معاملات سهام از ۲۳تیر۹۹ شکسته شد. تنشها به کمترین میزان ممکن رسیده است و خوشبینیها به توافق و نتیجهبخش بودن مذاکرات، سهام را در اولویت خرید قرار داده است. این موضوع تقاضا را در بازار ارز، طلا و سکه تضعیف کرده و موجب تشدید عرضه در این بازارها شده است.
مذاکره؛ محرک بنیادی بازار
بعد از مخابره اخبار مثبت از مذاکرات روز شنبه ایران و آمریکا در عمان، امیدهایی مبنی بر به ثمر نشستن مذاکرات و رفع تحریم شکل گرفته است. به همین دلیل بورس تهران نیز نسبت به این موضوع توجه نشان داده و در مسیر صعودی قرار گرفته است. مساله تحریم، یکی از مهمترین مسائلی است که بر وضعیت شرکتهای مختلف بورسی سایه افکنده است و سبب شده تا درآمد و متعاقبا سود شرکتها از جهات مختلف در معرض تهدید قرار بگیرد. برخی شرکتها به دلایل تحریمی و عدم دسترسی به قطعهها، تجهیزات و تکنولوژی روز دنیا نمیتوانند ظرفیت تولید خود را افزایش دهند یا خطوط تولید جدید راهاندازی کنند. از سوی دیگر، برخی شرکتها نیز بهدلیل شرایط تحریمی، محصولات صادراتی خود را به زیر قیمت روز آن در بازار جهانی به فروش میرسانند که طبیعتا این مساله نیز بر سودآوری شرکتها اثر بسزایی دارد.
طبیعتا زدودهشدن سایه تحریم سبب میشود که در ابتدا شرکتها به فناوری روز دنیا مجهز شوند و تیراژ تولید در شرکتهای تولیدی با تغییرات قابلتوجهی همراه شود که متعاقبا اثر این موضوع در درآمدها و سود شرکتها نمایان خواهد شد. رفع تحریم از سوی دیگر سبب خواهد شد تا ارزانفروشیهایی که در برخی صنایع بهدلیل بازاریابی برای دور زدن تحریم صورت میگیرد، از میان برداشته شود و شرکتها محصولات خود را به قیمت واقعی بفروشند که این موضوع نیز اثر معناداری بر صورتهای مالی شرکتها خواهد گذاشت. از سوی دیگر اگر سایه تحریمها از سر اقتصاد نحیف و رنجور ایران برداشته شود، میتوان به سرمایهگذاریها و قراردادهای همکاری جدیدی که میان شرکتهای داخلی و شرکای خارجی منعقد میشود، امیدوار بود. بنابراین همانطور که مشاهده میشود، رفع تحریم برای بازار سهام در بلندمدت، نتایج مثبت زیادی خواهد داشت که سبب خواهد شد بازار ثانویه بورس از رونق قابلتوجهی برخوردار باشد و طبیعتا از این رونق بازار ثانویه، میتوان برای تامین مالی فعالیتهای تولیدی استفاده کرد که گام موثری در راستای تحقق شعار سال (سرمایهگذاری برای تولید) خواهد بود.
بازار از لنز آمار
در معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخص کل با رشد ۲.۲۱درصدی همراه شد و کانال ۲میلیون و ۹۰۰ هزار واحدی را پس گرفت. قله تاریخی این شاخص در محدوده ۲میلیون و ۹۴۴ هزار واحدی قرار دارد که در ۱۹دی سال گذشته تجربه شده است. به نظر میرسد که در معاملات امروز، شاخص کل به راحتی بتواند قله تاریخی خود را فتح کند. همچنین در روز یکشنبه، شاخص هموزن نیز ۲.۰۸ درصد بر ارتفاع خود افزود و به سطح ۸۳۶هزار واحدی رسید. ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز رقم ۸هزار و ۷۷۵میلیارد تومانی را ثبت کرد. در پایان بازار، ۸۹درصد از نمادها در محدوده سبز و ۱۱درصد از نمادها نیز در بخش سرخ تابلوی معاملاتی جای گرفتند.
جنون سقوط در ارز و طلا
دلار در بازار آزاد در چند وقت اخیر، رکوردهای قابلتوجهی را به ثبت رسانده بود و رسیدن دلار در بازار آزاد به حوالی ۱۰۶هزار تومان، موجبات پرواز قیمتها در بازار طلا و سکه را فراهم کرده بود. در شرایطی که افت قیمتها از محدودههای بیش از ۱۰۰هزار تومان بسیار بعید به نظر میرسید و هر روز نیز تنشها تشدید میشد؛ از هجدهم فروردین اخباری درخصوص مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا مخابره شد که سبب شد تا تقاضا از این بازارها گریزان شود و عرضهها در بازار ارز، طلا و سکه بیشتر شود. دلار فقط در چند روز از قله ۱۰۵هزار و ۸۰۰تومانی تا پلههای ابتدایی کانال ۸۰هزار تومان پایین آمده است؛ هر گرم طلای ۱۸عیار که در ۱۴فروردین تا سطح ۸میلیون و ۳۰۰هزار تومان نیز پیشروی کرده بود. با افت قابل توجه در ساعت۱۵ روز یکشنبه به ۶میلیون و ۶۰۰هزار تومان رسیده است. سکه امامی نیز از قله ۱۰۳میلیونی تا کانال ۷۸میلیون تومان عقبنشینی کرده است.
ریزش فجیع صندوقهای طلا
سکه بورسی با دامنه نوسان مثبت و منفی ۵درصد، در معاملات روز گذشته برای چهارمین روز متوالی در محدوده صف فروش قرار گرفت. صندوقهای طلا نیز برای دومین روز متوالی در صف فروش قفل شدند. تا ساعت۱۵ روز یکشنبه، هزار و ۴۱۰میلیارد تومان پول حقیقی از صندوقهای طلا خارج شده است که رکورد تاریخی خروج پول از معاملات صندوقهای طلا محسوب میشود. اغلب این صندوقها حباب مثبت قیمتی به خود گرفتهاند که هیجان فروش را در معاملات این صندوقها نشان میدهد.
وضعیت بازدهی از ابتدای سال
شاخصهای سهامی که در سال گذشته، بازنده رقابت بازارهای دارایی بودند، فعلا در نخستینماه از سال و تا اینجای کار، گوی سبقت را از این بازارها ربودهاند. تا پایان معاملات دیروز، شاخص کل بورس ۷.۳درصد بر ارتفاع خود افزوده و شاخص هموزن نیز رشد ۵.۱درصدی را تجربه کرده است. دلار در بازار آزاد نسبت به ابتدای سال، افت ۱۵.۵درصدی داشته و در بازار طلا و سکه نیز قیمتها با سقوط آزاد همراه بوده است. نیمسکه ۱۳.۵درصد از ارتفاع خود را از دست داده و هر گرم طلای ۱۸عیار هم با افت ۱۷درصدی همراه شده است. سکه امامی کاهش ۲۱درصدی را تجربه کرده و ربع سکه نیز نزول ۲۲.۴درصدی را تجربه کرده است.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط