به گزارش اقتصادنامه، اوراق سلف موازی استاندارد ابزار تأمین مالی است که بر مبنای قرارداد سلف منتشر میشود و براساس آن عرضهکننده مقدار معینی از دارایی پایه را مطابق مشخصات قرارداد سلف استاندارد در ازای بهای نقد به فروش میرساند تا در دوره تحویل به خریدار تسلیم نماید. دارنده اوراق میتواند معادل دارایی پایه خریداری شده را طی قرارداد سلف موازی استاندارد به فروش رساند، یا در سررسید با شرایط از پیش تعیین شده تسویه نقدی کند و یا در دوره تحویل اقدام به دریافت فیزیکی دارایی نماید.
از ویژگی های مهم این ابزار می توان به دوره عمر آن اشاره کرد؛ به طوری که دوره عمر اوراق به طور معمول بین ۱ تا ۲ سال است و طی دوره عمر اوراق، سود به دارندگان اوراق پرداخت نمیشود و اصل و سود اوراق در انتهای دوره به صورت یکجا بازپرداخت میشود. اوراق مذکور دارای حداقل سود تضمین شده هستند که این سود براساس رشد قیمت دارایی (کالا) پایه تا سقف مشخصی میتواند رشد کند.
مزایای قرارداد سلف موازی
قراردادهای سلف یکی از قراردادهای اصلی در بازارهای سنتی و مدرن بوده که مطابق با آن، کل ثمن خرید توسط خریدار در ابتدا پرداخت و کالا در سررسید معین از فروشنده تحویل میشود. به این ترتیب فروشنده قبل از اینکه محصول مورد انتظار خریدار را تولید کند، کل وجه آن را دریافت کرده و نهتنها از وجود خریدار برای محمولههای تولیدی خود اطمینان مییابد، بلکه منابع مالی مورد نیاز نیز تامین میشود. این روش تامین مالی به دلیل نداشتن محدودیتها و شرایط دشوار تامین مالی از روشهایی مانند استقراض از بانکها، انتشار اوراق دیگر و غیره همواره مورد نظر بسیاری از فعالان اقتصادی بوده است.
در حقیقت سلف موازی استاندارد علاوه بر تأمین مالی تولیدکننده، در اوراق بهادار مبتنی بر کالا نیز بهعنوان نوعی سرمایهگذاری تلقی میشود. در سلف موازی به نسبت سایر روش ها، قدرت نقدشوندگی بالاتر رفته و تراکنش مالی بیشتری در آن صورت میپذیرد و از طرفی ریسک آن کمتر شده است.
قرارداد سلف موازی دارای مزایای متفاوتی است که از جمله آن میتوان به امکان کشف قیمت بهصورت لحظهای و روزانه برای کالاها اشاره کرد، یعنی همواره قیمت کالاها براساس خریدوفروش اوراق مشخص هستند و درنتیجه قیمتها شفافتر هستند.
ضمن اینکه قرارداد سلف موازی بهخوبی ریسک را پوشش میدهد و در این زمینه بهتر از قرارداد سلف عمل میکنند، زیرا اجازه تغییر وضعیت را به خریدار میدهد. بهعنوان مثال یک خریدار پس از مدتی و قبل از سررسید، دیگر نیازی به کالا ندارد و میتواند در بازار ثانویه قرارداد خود را با قیمتی مناسب به فروش رساند. این موضوع علاوه بر اینکه از ریسک میکاهد، قدرت نقدشوندگی را نیز بالا میبرد که از دیگر مزیتهای قراردادهای سلف موازی است.
همانطور که در این گزارش بیان شد سلف موازی همان قرارداد سلف است که محدودیت های معاملات سلف مرتفع شده و در آن اجازه فروش قرارداد به شخص ثالث در بازار ثانویه داده شده است. همین یک نکته توانسته مزایای مختلفی را برای خرید آن حاصل کند و رغبت سرمایهگذاری در آن را بیشتر و بیشتر کند.
در پایان گفتنی است؛ شرکت فولاد مبارکه اصفهان در حالی از طریق انتشار این اوراق برای نیاز به سرمایه در گردش خود تامین مالی کرده که اوراق سلف موازی استاندارد کلاف گرم نوردیده (به همراه اختیار خرید و فروش تبعی)، با نام و قابل معامله در بورس کالای ایران بوده و قیمت اعمال در اختیار فروش تبعی این قراردادها ۱۱۸.۵ درصد قیمت پایه عرضه اولیه در سررسید اوراق و قیمت اعمال در اختیار خرید تبعی ۱۱۹ درصد قیمت پایه عرضه اولیه در سررسید اوراق تعیین شده است. همچنین قیمت خرید بازارگردان در معاملات ثانویه قیمت پایه در عرضه اولیه به علاوه ۱۷.۵ درصد سالیانه روزشمار تعیین شده است.
همچنین براساس اطلاعیه منتشر شده، انتشار این اوراق سلف در سه مرحله ۱۰ هزار میلیارد ریالی انجام می شود که فاصله زمانی بین هر مرحله انتشار اوراق بیش از سه ماه نخواهد بود.
منبع: رصد اقتصادی
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست