شنبه 3 آذر 1403 شمسی /11/23/2024 4:40:10 AM
تحلیل روز اقتصادنامه

شرایط و اقتضای زمانه ایجاب می کند که خودسری ها و تند روی ها جای خود رابه خرد ورزی و پذیرفتن خرد اجتماعی و هوش اجتماعی بدهد.
آرامش سیاسی نیازمند ثبات اقتصادی/ چگونه با 42 میلیون رای از جهان امتیاز بگیریم

اقتصادنامه: در دنیای امروز اقتصاد و سیاست چنان به هم در تنیده اند که تبیین رابطه علی بین این دو علم دو طرفه بوده و این درهم تنیدگی پارادایم های ترکیبی جدیدی را در این علوم به وجود آورده است. در فضای سیاسی و اقتصادی ایران نیز در حال حاضر در چنین شرایط تنگاتنگی بین اقتصاد و سیاست به سر می بریم از یک رو ثبات اقتصاد به اوج خود رسیده ولی التهابات سیاسی اجازه بروز آثار تثبتی را در رشد اقتصادی شتابان نمی دهد، از طرف دیگر حفظ ثبات داخلی و وجهه بین المللی آن هم در شرایطی که منطقه خاورمیانه ملتهب ترین وضعیت سیاسی و اقتصادی را دارد، ایجاب می کند که ارکان نظام به جای تخریب، به حمایت از یک دیگر برخیزند.

رئیس جمهور منتخب 60 درصد ملت ایران، در صورتی که تقویت شود قدرت چانه زنی ایران در مذاکرات اقتصادی و سیاسی کشور در سطح بین المللی افزایش پیدا می کند. سناریوی دولت سایه و منتسب کردن رئیس جمهور منتخب مردم در سال 1396، سالی که در آن مدرم حافظه تاریخی نزدیک به چهل سال جمهوریت و اسلامیت همزمان را دارند، اشتباه استراتژیکی است که از جناح باقی مانده تند روهای اصول گرا به دفعات سر می زند.

جناح اصولگرا سالهاست با ریزش تئوریسین های قوی خود و جذب شدن آنها به جریان اصلاح طلبی مواجهه است و به جای اصلاح گری خود و پایبندی به اصول اولیه اصول گرایی، اقدام به اعمال فشار و زور برای جلب آرا مردمی می کند که بارها به خشونت و تندی و بی اخلاقی سیاسی نه گفته اند. این اشتباهات تنها برای جناح بازنده انتخابات بیست و نهم اردیبهشت تبعات سنگین نداته بلکه هزینه این حرکات واشتباهات سیاستی و سیاسی، به استحکام و ثبات کشور در ملتهب ترین خاورمیانه تحمیل می‌شود.

شرایط و اقتضای زمانه ایجاب می کند که خودسری ها و تند روی ها جای خود رابه خرد ورزی و پذیرفتن خرد اجتماعی و هوش اجتماعی بدهد. اقتصاد ایران از خیره سری ها و تندروی های سیاست گذاری های اقتصادی و بین المللی در حال التیام است و سه سال است که در سایه پسا برجام تیم اقتصادی دولت در حال ترمیم ساختارهای از دست رفته و سرمایه گریخته یا از بین رفته اقتصاد به بخش های آن هستند که حال تخریب ها و خیره سری های سیاسی جناح تندروی اصولگرا، خود را بروز داده است. 


بهتر است اصولگرایان تندرو از تخریب هایی که این نوع نرش و هرج مرج تصمیم گیری در دولت آنها،یعنی دولت های نهم و دهم داشت درس بگیرند و فضای سیاسی کشور را به ورطه خطای اقتصادی دولت نهم و دهم شبیه نکنند.


اینکه می گوییم مردم به بلوغ فکری رسیده اند یعنی تلخی و تاوان رای ندادن و بی اقبالی به مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی را مزه کردند و تبعات کمرنگی حضور خود را در عرصه انتخابات دیده اند. مردم بیش از سی و نه سال است که انتخابات را تجربه می کنند و وقتی در روز بیست و نه اردیبهشت حضور حداکثری از خود نشان دادند نشان می دهد که مردم تمام قد به صحنه آمده اند و از منفعل بودن در مقابل جناح مخالف درس های بزرگی گرفته اند.


مقایسه کردن رئیس جمهور منتخب بیست و چهار میلیون نفر از مردم ایران که خود را رئیس جمهور همه ملت ایران می داند با رئیس جمهوری که از کشور و میهن خود گریخته است، خیانت به ثبات اقتصادی و سیاسی کشور و لرزاندن پایه های نظام جمهوری در یکی از قوی ترین کشورهای اسلامی است در حالی که اسلام خود مروج رای مردم و مردمسالاری بوده است و حاکمان مردمی می خواهد.

حرکت تندرویان افراطی درحمل به مواضع سیاستی دولت دوازدهم در واقع دامن زدن به اسلام هراسی است. این عده کسانی بودند که از بر چیده شدن تحریم های اقتصادی علیه ایران واهمه داشتند و بارها توسط رئیس دولت به کاسبان تحریم لقب یافتند، با به بار نشستن برجام به دنبال سنگ اندازی در رود وحدت ملی و تکثیر صدای حمایت از دکتر روحانی هستند . دنبال کردن اهداف بعضا اقتصادی تا جایی که امنیت ملی را به خطر انداختن موضوعی است که نیاز به مداخله مقام معظم رهبری دارد در غیر این صورت دستاوردهای انقلاب و شکوه حضور مردمی در پای صندوق های رای که قبل از هر انتخابی ، مهر تایید بر نظام بود.

مواضع سیاسی و سیاستی رئیس جمهور منتخب به کرات در زمان تبلیغات انتخاباتی، در مقابل نظریات رقبا مطرح شد و مردم آگاهانه انتخاب کرده اند و مردم سالاری دینی که تبلور جمهوری اسلامی است، ایجاب می کند که تندروها، به رای مردم اقتدا کنند. هر حکومتی که به رای مردم خود پشت کند، پشت به تاریخ حرکت خواهد کرد. 


خالی کردن روز قدس از ماهیت آن، یکی دیگر از آسیب های شعارها و اعتراضات شعارگونه ی منتقدان دکتر روحانی رئیس جمهور منتخب بیست و چهار میلیون نفر از کشور است. تاب آوری حضور مخالف، پس از شکست در انتخابات، آن هم شکستی که باور آن نمی بایست سخت می بود، موضوعی است که امروز طیف اصول گرایان باید خود را به آن عادت دهند.در غیر این صورت دولت منتخب مردم نمی تواند، شرایط تثبیت اقتصادی که امروز شاهد آن هستیم را ادامه دهد. در صور عدم تحمل و تاب آوری های لازم ،این گروه تندروها در وهله اول از فرمان مقام معظم رهبری مبنی بر عدم اهانت به مسولین نظام جمهوری اسلامی، تخطی کرده اند.

اقتصاد ایران در نقطه عطف رکود به رونق است و این موضوع از دستاوردهای بسته های سیاستی دولت بوده است. انتظارات تورمی مردم از سیاست های دولت به گونه ای بود که در صورت رای آوردن دوبار دولت، شاخص های اقتصاد کلان به روند رونق خود تداوم می دادند . ثبات کنونی یکی از واکنش ها به نتیجه انتخابات است و اگر عده ای کاسبان بی ثباتی و عدم اطمینان در بازار اقتصادی ایران بخواهند ارکان نظام را تخریب کنند پیش بینی میشود که مقام معظم رهبری با خرد و حکمت خود به برخورد تند با آنها برخیزد و اهانت به رای مردم را بی پاسخ نگذارد.


سمیرا کرمی/ دانشجوی دکترای اقتصاد

منبع: خبرآنلاين

مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

آخرین عناوین