شنبه 3 آذر 1403 شمسی /11/23/2024 9:50:44 PM
مقام معظم رهبری:

پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری : رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز (یکشنبه) در دیدار جمعی از تولیدکنندگان و فعالان صنعتی، کارآفرینان و فعالان اقتصادی را افسران، و کارگران را رزمندگان با اخلاص و با صفای دفاع مقدس در مقابل جنگ اقتصادی با آمریکا خواندند و با اشاره به سخنان صریح مسوولان آمریکا درباره شکست خفت‌‌بار آنها در این نبرد سنگین افزودند: مسوولان پرتلاش با «ایجاد سند نقشه راهبردی صنعتی» و «مدیریت، هدایت، نظارت و حمایت از تولید» مسیر کاهش و رفع آسیب‌‌ها و «شتاب گرفتن تولید، اشتغال و پیشرفت کشور» را با تلاش بیشتر ادامه دهند تا آثار این روند در زندگی مردم نمایان شود.
آمار اقتصادی دهه۹۰ اصلا خرسندکننده نیست

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌ای، توجه مسوولان دولتی را به نکاتی که تولیدکنندگان و صنعتگران در دیدار دیروز  بیان کردند ضروری دانستند و با تاکید بر اینکه اطلاع مردم از موفقیت‌‌های فعالان اقتصادی از زبان خود این افراد، برای مقابله با جنگ روانی دشمن مفید است، گفتند: البته اگر در این ۱۰ سال مسوولان با تولیدکنندگان همراهی بیشتری می‌کردند، آسیب‌‌ها کمتر و موفقیت‌‌ها بیشتر می‌شد.

رهبر انقلاب، تولید را «جهاد» خواندند و افزودند: ایستادگی تولیدکنندگان در مقابل حمله به اقتصاد و تلاش دشمن برای ممانعت از فروش نفت و گاز، قطع منابع ارزی و برنامه‌‌ریزی برای مسدودسازی مبادلات خارجی ایران، در واقع جهاد و از بزرگ‌ترین عبادت‌ها است.

ایشان با تاکید بر اینکه طراحی‌‌های دشمن برای فتح سنگر تولید با شکست مواجه شد، خاطرنشان کردند: در این تهاجم به اقتصاد کشور، در معیشت مردم مشکلاتی به وجود آمد اما تولید به زانو درنیامد و سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا چند روز پیش صراحتا اعلام کرد که سیاست فشار حداکثری به شکست خفت‌‌بار آمریکا منجر شد.

رهبر انقلاب گفتند: آنها فروپاشی اقتصادی به خیال خودشان چند ماهه را زمینه‌‌ای برای تحقق مقاصد سیاسی شوم می‌دانستند اما پس از ۱۰ سال، سنگر تولید و اقتصاد کشور بحمدالله پابرجا است که تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی به عنوان افسران و کارگران به عنوان رزمندگان این جهاد مقدس، شریک و عامل اصلی این افتخار هستند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌ای گفتند: همان‌گونه که سال گذشته اعلام شد اقتصاد کشور برای عبور از مشکلات و آسیب ندیدن در مقابل تکانه‌های داخلی و خارجی، نیازمند جهش تولید است زیرا جهش تولید با بهبود شاخص‌‌های اقتصادی همچون اشتغال پایدار؛ رونق صادرات، درآمد ارزی و کاهش نرخ تورم را به دنبال دارد و استقلال اقتصادی را که ضامن عزت و امنیت ملی و افزایش اعتماد به‌‌نفس ملی است، به دنبال می‌‌آورد.

رهبر انقلاب با یادآوری سخنان همه صاحب‌نظران داخلی و خارجی درباره ظرفیت‌‌های فراوان و امکانات گسترده ایران گفتند: اگر مدیران کارآمد، پرتلاش و دلسوز از این ظرفیت‌‌ها استفاده صحیح کنند، یقینا وضع چندین برابر متفاوت خواهد شد.حضرت آیت‌الله خامنه‌‌ای با تکرار تاکید همیشگی‌‌شان مبنی بر «پرهیز از شرطی کردن اقتصاد کشور و متوقف ماندن فعالیت‌‌ها به مسائلی که اختیارش در دست خودمان نیست»، افزودند: در همین مدت ۱۰ سال نیز، بنگاه‌ها و تولیدکنندگانی بوده‌‌اند که منتظر برداشتن تحریم و نتایج مذاکرات نماندند و با کار و تلاش، به نمونه‌های موفقی تبدیل شدند.

ایشان البته آمارهای کلان اقتصادی دهه ۹۰ را حقا و انصافا ناخرسند‌کننده خواندند و با اشاره به آثار این‌گونه مسائل در زندگی مردم گفتند: آمار و میزان «رشد تولید ناخالص داخلی، تشکیل سرمایه در کشور، تورم، رشد نقدینگی، مسکن، تامین ماشین‌آلات و مسائل مشابه»، اصلا خرسند‌کننده نیست و ضربه به معیشت مردم که مدام از آن ابراز نگرانی می‌کنیم ریشه در همین مسائل و واقعیات دارد.

رهبر انقلاب تاکید کردند: عامل اصلی این مشکلات، صرف تحریم نیست بلکه تصمیم‌گیری‌‌های غلط یا کم‌‌کاری‌‌ها، باعث بخش مهمی از مشکلات بوده است.

ایشان با اشاره به اهمیت و استفاده حداکثری ایشان از مشاوره‌های متخصصان و کارشناسان، گفتند همه مسوولان با بهره‌‌گیری از دیدگاه‌های صاحب‌نظران برای اجرای کامل توصیه‌های قبلا بیان شده، همت کنند که هدایت، نظارت و حمایت از تولید به جای دخالت دولت، بهبود محیط کسب و کار، انضباط مالی، رفع موانع تولید، آسان‌‌سازی اخذ مجوز فعالیت‌‌ها، ایجاد پنجره واحد صدور مجوز، سیاست‌های تشویقی برای فعالیت‌‌های مولد، دانش‌‌بنیان کردن زنجیره تولید، مبارزه با فساد، حمایت از صنایع داخلی و مبارزه قاطع و بی‌‌رحمانه با قاچاق از جمله این توصیه‌ها است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌ای به عنوان نمونه، مشکل صدور بخشنامه‌های متعدد را مثال زدند و گفتند: از سال ۹۷ تا ۱۴۰۰، هزار و پانصد بخشنامه فقط درباره مسائل گمرکی صادر شده است. فعالان اقتصادی به کدام یک عمل کنند؟ اصلا فرصت هست همه را بخوانند؟

ایشان سپس لزوم ارتقای کیفیت کالاهای تولید داخل را مورد تاکید قرار دادند و افزودند: حمایت‌‌های عملی و تبلیغاتی از تولید داخلی باید منجر به ارتقای کیفیت محصولات و همچنین ارتقای فناوری شود اما متاسفانه در برخی صنایع به‌‌ویژه در صنعت خودرو به موضوع کیفیت توجه نمی‌شود و مردم نیز بحق به آنها اعتراض دارند.

رهبر انقلاب خاطرنشان کردند: اگر با وجود فضای حمایتی از تولید داخل، به جای ارتقای کیفیت، قیمت‌‌ها افزایش یابد، مساله بدی است زیرا نتیجه همه حمایت‌‌های دولتی، بانکی و جلوگیری از رقابت‌‌های خارجی، عملا منجر به بالا رفتن قیمت شده است.

ایشان با ابراز گلایه از برخی تولیدکنندگان داخلی لوازم خانگی گفتند: با وجود حمایت‌‌هایی که از این تولیدکنندگان شد اما گفته می‌شود برخی محصولات آنها تا دو برابر افزایش قیمت داشته که نباید این‌گونه باشد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌ای یکی دیگر از موضوعات مهم در بخش تولید را حمایت از صنایع اشتغال‌‌آفرین برشمردند و افزودند: باید در کنار حمایت از صنایع اصلی و مادر، از صنایع پایین‌‌دستی و اشتغال‌‌آفرین نیز حمایت‌‌های دولتی و بانکی انجام شود که پتروپالایشگاه‌ها در ذیل صنعت نفت و زنجیره صنایع پایین‌‌دستی صنعت فولاد، نمونه‌هایی از این موضوع هستند.

«توجه ویژه به دانش‌‌بنیان شدن صنایع بزرگ» از دیگر نکاتی بود که رهبر انقلاب به آن اشاره کردند و گفتند: در سال‌های اخیر هزاران بنگاه دانش‌‌بنیانِ کوچک و متوسط به وجود آمده است اما درباره دانش‌‌بنیان شدن صنایع بزرگ غفلت شده است که باید در این زمینه از توانایی و دانش جوانان خوش‌‌استعداد استفاده شود؛ همان‌طور که در هر جایی، از واکسن کرونا تا موشک نقطه‌‌زن که به جوانان اعتماد و از آنها کار خواسته شد، واقعا درخشیدند.

ایشان با تاکید بر اینکه به‌طور کلی با استفاده از شرکت‌های خارجی مخالف نیستم، خاطرنشان کردند: معتقدم شرکت‌‌های دانش‌‌بنیان کارآمد داخلی می‌توانند نیازهای ما را در صنایع بزرگ همچون نفت برآورده کنند بنابراین نباید تصور شود که ارتقای فناوری در صنایع گوناگون فقط منوط به حضور شرکت‌‌های خارجی است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌ای افزودند: جوانان با استعداد ما در زمینه نانو، سلول‌های بنیادی و زیست فناوری نیز کارهای برجسته‌‌ای انجام داده و نشان دادند «جوانِ ایرانی می‌تواند».

«مساله هدایت اعتبار» نکته دیگری بود که رهبر انقلاب به آن اشاره کردند و گفتند: فاصله بین رشد نقدینگی و رشد تولید ناخالص داخلی، فاصله‌‌ای نجومی و غیرقابل قبول است و مصرف اعتبارات به شکلی است که این انبوه نقدینگی تاثیری در تولید ندارد، در حالی که باید دولت و بانک مرکزی به صورت فعال و با نظارت جدی، تسهیلات‌‌دهی بانک‌ها را منوط به هدایت اعتبار به سمت تولید کنند.

ایشان «دانش‌‌بنیان و فناورانه کردن کشاورزی» را نیز ضروری دانستند و افزودند: کشت گلخانه‌‌ای قابل توجه است اما با آن نمی‌توان کشور را اداره کرد و با توجه به زمین، خاک و آب موجود در کشور، باید با دانش‌‌بنیان کردن کشاورزی و یافتن الگوی مصرف بهینه، از نابودی خاک و هدررفت آب جلوگیری و صرفه‌‌جویی در آب را به صورت جدی دنبال کرد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌ای با تاکید مجدد بر لزوم تهیه و تصویب سند و نقشه راهبردی صنعتی کشور گفتند: وجود این سند مهم و قانونی موجب جلوگیری از انحراف برنامه‌های صنعتی کشور با رفت و آمد و تغییر دولت‌ها خواهد شد.

رهبر انقلاب با تشکر مجدد از همه دست‌اندرکاران تولید، مسوولان را به رفع موانع در این زمینه فراخواندند و افزودند: مسوولان دولتی حقیقتا در حال تلاش هستند و باید این تلاش را به‌‌گونه‌‌ای ادامه دهند که آثار آن بعد از مدت نه چندان طولانی، در زندگی مردم محسوس شود.

پیش از سخنان رهبر انقلاب اسلامی، ۱۴ تن از فعالان از بخش‌های مختلف تولید به بیان نظرات و دیدگاه‌های خود پرداختند.

در این دیدار که از طریق ارتباط تصویری با چهار مرکز تولیدی برای کارگران آنها در حال پخش بود، به بیان این نکات و محورها پرداختند:

- دستاوردهای مهم ناشی از بومی‌‌سازی اغلب کاتالیست‌‌های مورد نیاز صنایع کشور در زمینه خنثی‌‌سازی تحریم‌ها

- امکان حل مشکلات نظام توزیع کالا و حذف واسطه‌های زائد با استفاده از گسترش اقتصاد دیجیتال

- انتقاد از واردات محصولات پروبیوتیک با وجود تولید آنها در داخل و رتبه بالای ایران در زیست‌‌فناوری

- پیشنهاد ایجاد فرماندهی واحد برای صادرات به عنوان رکن اساسی افزایش تولید و ارزآوری

- لزوم تمرکز بر گسترش صادرات خدمات فنی- مهندسی

- ظرفیت‌‌های مهم کشت گلخانه‌‌ای در افزایش تولیدات کشاورزی و کاهش مصرف آب

- ضرورت شناسایی مزیت‌‌های نسبی کشور و هدفمند کردن توسعه صنعتی و سرمایه‌‌گذاری بر اساس آنها

- انتقاد از اجرای ضعیف قانون استفاده حداکثری از توان داخلی در زمینه تجهیزات صنعتی و ماشین‌‌سازی

- پیشنهاد تاسیس پارک علم و فناوری و چند شهرک علمی در حوزه میکروالکترونیک

- ضابطه‌‌مند کردن واردات برای تکمیل زنجیره‌های ارزش تولید داخلی

- ضرورت ترویج نام و نشان‌‌های برتر تولید به‌‌ویژه در بازارهای جهانی

- لزوم حل مشکل تامین نهاده‌های تولید برای تقویت صنعت بزرگ دام و طیور.

منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین