به گزارش اقتصادنامه، دبیر انجمن واردکنندگان برنج وضعیت ذخایر برنج وارداتی بخش خصوصی را نزدیک به صفر دانست و خواستار تسهیل شرایط واردات شد و گفت: به دلیل گرانی گندم برخی کشورها برنج را به جای گندم وارد جیره خوراک دام کرده اند و قیمت برنج نیز افزایش یافت.
مسیح کشاورز دبیر انجمن واردکنندگان برنج اظهار داشت: از سال 1398 که ارز 4200 تومانی واردات برنج حذف شد به جای اینکه مداخله دولت در بازار برنج کاهش یابد، افزایش یافت و نبود نگاه کارشناسی و پافشاری بر مدیریت دستوری بازار باعث گرانی غیرمنطقی برنج در بازار شد.
وی افزود: حاکم شدن فضای رقابتی به تأمین محصول کیفی با قیمت مناسب منجر میشود و عدم مداخله در بازار منظجر به تنظیم بازار و در نهایت رعایت حقوق مصرف کننده نیز می شود.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران گفت: تجربه سه سال گذشته سندی مستند و قابل اتکا از این واقعیت تلخ است که دولت با ایجاد مانع پیش روی واردات برنج به بهانه حمایت از تولید نه تنها در تحقق این هدف ناکام مانده که با افزایش افسارگسیخته قیمت برنج داخلی، به خارج شدن آن از سبد مصرف 6 دهک کم برخوردار کشور کمک کرده است.
وی با اشاره به اینکه مشکلات و موانع ایجاد شده موجب شد تا سال گذشته به رغم کاهش حداقل 30 درصدی تولید واردات نیز کاهش پیدا کند تصریح کرد: از آنجاییکه بخشی از تقاضای برنج داخلی متوجه محصول وارداتی شده است هم اکنون میتوانیم اذعان کنیم که از یک میلیون تن واردات برنج سال 1400، مقدار اندکی در بازار باقی مانده است.
چین ذخایر برنج خود را افزایش میدهد
وی اظهار داشت: در این شرایط تسریع و تسهیل واردات می تواند مشکلات بازار را مرتفع کرده و از کاهش عرضه و گرانی بیش از پیش این محصول جلوگیری کند.
کشاورز ادامه داد: تصمیمگیران در بدنه دولت باید به این مهم توجه کنند که امسال دو کشوری که بیش از 25 درصد گندم و 16 درصد ذرت جهان را تأمین میکنند، یعنی روسیه و اوکراین درگیر جنگ شدهاند و این اتفاق موجب شده تا قیمت گندم 50 و ذرت 30 درصد افزایش یابد و این احتمال وجود دارد که روسیه به دلیل تحریم و اوکراین به دلیل اشغال شدن توسط روسها نتوانند گندم و ذرت صادر کنند و خریداران محصول این دو کشور ناچار رو به محصول جایگزین بیاورند.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران، ادامه داد: افزایش ذخیره احتیاطی کشورهای عربی و چین خصوصا در تامین برنج، موجب افزایش قیمتها در هند و پاکستان شده و باتوجه به پایان سال زراعی، روند افزایشی ادامه دارد و باید سرعت درخرید و واردات اولویت کشور قرارگیرد.
ورود برنج به خوراک دام در برخی کشورها
وی افزود: با بیان اینکه در شرایط عادی قیمت برنج بالاتر از گندم است، اما باتوجه به افزایش 50 درصدی قیمت گندم، برای بسیاری کشورها صرفه اقتصادی دارد که حتی برای خوراک دام برنج را جایگزین کنند و از طرفی برخی کشورها مانند چین نگران از امنیت غذایی اقدام به افزایش سطح ذخایر موادغذایی و محصولات کشاورزی خود کردهاند.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران گفت: در چنین شرایطی ایجاد مانع در داخل و سنگ اندازی در مسیر انجام ثبت سفارش واردکنندگان موجب خواهد شد تا میزان واردات برنج به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند که قطعا تبعات منفی آن متوجه مصرفکنندگان بالاخص اقشار ضعیف و کم برخوردار جامعه میشود.
وی با اشاره به اینکه تمامی یک میلیون تن برنجی که سال گذشته توسط بخش خصوصی وارد شده است، در بازار عرضه و مصرف شده است، توضیح داد: باتوجه به شرایط بازارهای جهانی و نزدیک شدن به فصل برداشت، فرصت مغتنمی است که با همراهی و مساعدت دولت واردکنندگان بتوانند نیاز کشور به برنج را مرتفع سازند.
کشاورز افزود: علاوه بر رفع موانع پیش روی واردات دولت باید سیاستهای تحمیلی بر بخش خصوصی در داخل را نیز حذف یا تعدیل کند و تبعیضی که میان تأمینکنندگان برنج از داخل و خارج اعمال کرده است را رفع کند.
وی با بیان اینکه به بهانه حمایت از تولید داخل واردات در تنگنا قرار داده میشود تا جاییکه حتی میزان واردات از رقم تعیین شده و مورد نیاز کشور پایینتر میرود، اظهار داشت: شاهد هستیم که دولتها در مدیریت زنجیره تولید تا مصرف برنج داخلی ضعیف عمل کرده و برنج داخلی با رشد غیرمنطقی و جهشی در چند نوبت و فواصل زمانی کوتاه رشد بیش از 50 درصدی را تجربه کرده است، در حالی که برای برنجی که واردکننده با ارز آزاد و بدون هیچ حمایتی از سوی دولت وارد کرده نرخ دستوری گذاشته میشود.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران تأکیدکرد: بازار برنج وارداتی با وجود برندهای معتبر و متعدد، بازاری رقابتی است که قیمت را میزان عرضه و تقاضا تعیین میکند و نیازی به مداخله دولت نیست و تنها اقدامی که دولت باید انجام دهد، برداشتن موانع پیش روی واردکنندگان است.
وی تصریح کرد: برخی افراد در حال القای این موضوع هستند که اگر واردات برنج دخالت نشود این محصول بیش از حد نیاز وارد میشود و به تولید داخل آسیب میزند اما باید توجه داشت که این امر در واقع دادن غلط، دولت توسط دلال ها است تا با ایجاد کمبود در بازار به منفعت حداکثری برسند.
کشاورز اظهارداشت: واردکنندگان بخش خصوصی هیچگاه سرمایه خود را در خطر قرار نداده و بیش از آنچه میتوانند به بازار عرضه کنند، محصول وارد نمیکنند و دولت نباید از این بابت نگرانی داشته باشد.
وی افزود: در خصوص آسیب دیدن برنج خارجی، نیز شاهد هستیم که سیاست واردات قطره چکانی که با هدف حمایت از تولید داخل اعمال شد چه جریانی را رقم زد و برنج داخلی آن قدر گران شد که از سبد مصرف بیش از 6 دهک یعنی قریب به 60 میلیون نفر جمعیت کشور خارج شده است و ادامه این روند، جمعیت بیشتری از مصرفکنندگان ایرانی را از مصرف محصول داخلی محروم خواهد کرد.
وی گفت:به روز شدن ارزشها متناسب با قیمتهای جهانی و تسریع در انجام امور ثبت سفارش و همچنین رفع دوره ممنوعیت از اقداماتی است که باید به سرعت انجام تا با خلاء در واردات و کمبود در بازار خصوصا در ایام ماه مبارک روبرو نشویم.
منبع: تسنیم