وی افزود: باید مقررات صنعت نفت در بخشهای پژوهشی را بهصورتی در صنعت نفت تنظیم کنیم که در بخشهای عملیاتی شاهد رشد و گرهگشایی باشیم. وزارت نفت پارسال همسو با این موضوع درباره اعطای تسهیلات دستورعمل بند (الف) تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ فراخوانهایی را به شرکتهای دانشبنیان داده است.
معاونت وزیر نفت در امور مهندسی و پژوهش و فناوری اظهار کرد: از ابتدای امسال نشستهای مستمری به ریاست معاون اول رئیسجمهوری در هیئت دولت برگزار شده است تا زمینه برای دانشبنیان شدن دستگاههای اجرای کشور فراهم شود که تاکنون آیین نامههایی درباره بهداشت، برق، کشاورزی و صنعت نفت تهیه شده است.
ورود به بازار صنعت نفت در بخش پژوهش بدون تحرک در تقاضا ممکن نیست
بر اساس این گزارش، جعفر توفیقی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز در این نشست با اشاره به اینکه در چند دهه پیش شرکتها و پارکهای علمی و فناوری زیادی در کشور فعالیت خود را آغاز کردهاند، گفت: هماکنون ۶ تا ۷ هزار شرکت دانشبنیان، ۴۵ پارک علم و فناوری و دهها مرکز رشد و فناوری در کشور فعال هستند.
توفیقی به نامگذاری امسال بهعنوان سال دانشبنیان از سوی بالاترین مقام کشور (مقام معظم رهبری) اشاره کرد و ادامه داد: ما فعالان حوزه پژوهش صنعت نفت باید این موضوع را به فال نیک بگیریم و به فکر تحرک در بخش تقاضای پژوهش در صنعت نفت باشیم.
وی تاکید کرد: ورود به بازار صنعت نفت در بخش پژوهش بدون تحرک در تقاضا ممکن نیست و ما وظیفه داریم زمینههای موفقیت پروژههای دانشبنیان را بررسی و احیا کنیم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با بیان اینکه هماکنون شرکتهای تابع صنعت نفت رویکردی مطلوب نسبت به پژوهشگاه برای رفع مشکلات خود پیدا کردهاند، بیان کرد: اقتصاد خصوصی و رقابتی سبب تحریک نیاز فناوری در صنعت نفت میشود. هماکنون در بررسیها مشخص شده است بیشترین ثبت اختراع و هزینه در بخش فناوری در شرکتهای خصوصی انجام میشود.
زمینه ورود شرکتهای دانشبنیان به پروژههای نفت و گاز ایجاد میشود
امید شاکری، مدیرکل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرحهای معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت نیز در این نشست تصریح کرد: ما از گذشته تاکنون در عمل در نظام فنی و اجرایی صنعت نفت تلاش کردهایم موانع را شناسایی و آنها را رفع کنیم. امسال نیز تلاش میشود زمینه ورود شرکتهای دانشبنیان به پروژههای نفت و گاز ایجاد شود.
وی گفت: هماکنون نگرانی شرکتهای دانشبنیان آن است که صنعت نفت با آنها قرارداد امضا کند، در حالی که آنها باید بدانند لازم است پروژههای صنعت نفت را در زمینه زمان و هزینه به بهترین شکل انجام دهند تا کار به مرحله قرارداد برسد.
شاکری تضمین ریسکهای استفاده از فناوریهای شرکتهای دانشبنیان را از مسائل مهم حوزه پژوهش و فناوری صنعت نفت دانست و افزود: مدیران ارشد صنعت نفت باید برای توسعه و توانمندی شرکتهای داخلی قدرت ریسک داشته باشند.
مدیرکل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرحهای معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت با بیان اینکه مقررات حوزه پژوهش و فناوری صنعت نفت هماکنون متناسب با تغییرات الگوهای کسبوکار جهانی روزآمد نیست، اعلام کرد: هماکنون ارجاع کار و پروژهها در این صنعت بر پایه برگزاری مناقصههاست، در حالی که اگر شرکتی بخواهد با فناوری خود مدت زمان اجرا، برای نمونه حفاری یک چاه را کاهش دهد و بخشی از درآمدهای صرفهجوییشده را بهعنوان مزد خود بر دارد، این کار در عمل طبق قانون ممکن نیست، در حالی که شرکتهای پژوهشی این الگو پروژهها را هماکنون بهراحتی در سطح بینالمللی انجام میدهند.
وی گفت: هماکنون تعدیل قراردادهای ارزی معاونت پژوهش و فناوری وزارت نفت در دستور کار قرار داشته و این تعدیلها با رعایت قوانین و مقررات و همسو با پوشش ضرر و زیان شرکتهای دانشبنیان در این حوزه انجام می شود.
پیادهسازی نظام مدیریت دارایی بر اساس روزآمدترین الگوهای جهانی
بر اساس این گزارش، سیدکاظم بحرینی، مدیرکل نظام مدیریت داراییهای فیزیکی امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت نیز در این نشست تصریح کرد: وزارت نفت هماکنون درصدد پیادهسازی یک نظام مدیریت دارایی بر اساس روزآمدترین الگوهای جهانی است. تنها راه داشتن صنعت نفت دانشبنیان این است که در ابتدای کار مدیریتها در این صنعت دانشی شوند که راهکار آن مدیریت دارایی و اداری است.
وی به فرمایشات مقام معظم رهبری درباره اختصاص بودجه به نوسازی صنایع اشاره کرد و یادآور شد: هماکنون بعضی از تأسیسات موجود در صنعت نفت و مناطق عملیاتی عمر زیادی دارد و نیازمند نوسازی حداکثری است.
دانشگاه صنعت نفت ریشه زیستبوم نوآوری صنعت نفت
محمدصابر کرمبیگی، معاون نوآوری و فناوری پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت نیز در این نشست هماندیشی با بیان اینکه صنعت نفت در سال ۱۳۱۸ با تأسیس دانشگاه برای خود بهنوعی زیست بوم فناوری را در خود ایجاد کرده است، اظهار کرد: هماکنون زیستبوم نوآوری صنعت نفت در جهان در حال تغییر قواعد بازی این صنعت است، به نوعی که شرکتهای بزرگی همچون توتال فرانسه میلیاردها دلار در بخش فناوری و پژوهش خود سرمایهگذاری کرده اند.
وی با تأکید بر اینکه تصمیم گیری در حوزه صنعت نفت نیاز به داده و اطلاعات اولیه دارد، ادامه داد: یکی از چالشهای توسعه فناوری در این صنعت آن است که چشمانداز مشخصی برای ارائه داده و اطلاعات به شرکتهای پژوهشی در بخش خصوصی وجود ندارد.
کرمبیگی گفت: هماکنون دودهم تولید تولید ناخالص داخلی کشور از طریق برنامههای دانشبنیان صنعت نفت تأمین میشود که این رقم در مقایسه با مقیاسهای جهانی بسیار پایین است.