به گزارش اقتصادنامه، در ابتدای نشست خبری "همایش اقتصاد دریامحور" حمید آذرمند، دبیر همایش ضمن تشریح اهداف این همایش گفت: اگر در حوزهای به دنبال جهش سرمایهگذاری هستیم که بخشی از آن سرمایهگذاری خارجی است، چند مسأله باید در کنار هم قرار بگیرند که اهداف بعدی آن باید محقق شود.
اگر جایی به دنبال جذب سرمایهگذار هستیم، باید زیرساخت مناسب ایجاد شود. اولین موضوعی که سرمایهگذاران به دنبال آن هستند، تضمین وجود زیرساختهای مورد نیاز مانند برق، آب، حمل و نقل و ... است و در غیر این صورت امکان جذب سرمایهگذار وجود ندارد.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری ١۶ آبان ماه سال گذشته سیاستهای کلی توسعه دریامحور را برای اقدام قوای سه گانه و رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ کردند، برنامه جامع تحقق سیاستهای کلی توسعه دریامحور ١٢ اردیبهشت ماه سال جاری توسط هیات وزیران تصویب و در ١٩ تیر ١۴٠٣ از سوی معاون اول رییس جمهوری برای اجرا ابلاغ شد.
دبیر همایش تشریح کرد: با توجه به ظرفیتهای گستردهی اقتصاد دریامحور جهش و حمایت از سرمایهگذاران، رشد اقتصادی و افزایش رفاه ملی لازم است.
به گفته وی، در همایش اقتصاد دریامحور ابعاد مختلف موضوع، ظرفیتهای بالقوه، تجارب جهانی، موانع و چالشها با حضور فعالان بخش خصوصی مورد بررسی قرار میگیرد.
آذرمند، با اشاره به رشد اقتصادی ٨ درصدی برنامه هفتم توسعه گفت: دستیابی به رشد ٨ درصدی حیاتی و از مهمترین موضوعات برنامه هفتم توسعه است و تحقق این هدف٣ تا ۴ پیشران دارد که یکی از آنها توسعه اقتصاد دریامحور است. از این رو برای شناسایی ظرفیتهای گستردهی اقتصاد دریامحور یک رویداد جامع در قالب همایش ١۶ آبان ماه در کیش برگزار خواهد شد که موضوعاتی از جمله توسعه شهرهای جدید ساحلی، کشتیسازی و صنایع وابسته، صنعت مالی فراساحلی، سرمایهگذاری خارجی، انتقال صنایع آببر، اقتصاد دیجیتال، اقتصاد سلامت، صنایع معدنی، آب و انرژی، گردشگری و شیلات از محورهای اصلی این همایش خواهد بود.
وی یادآور شد: در این همایش ۶ پنل تخصصی شامل ٢٩ سخنرانی تخصصی برگزار میشود.
آذرمند، دربارهی اعضای شورای سیاستگذاری این همایش افزود: این همایش با هدف شناسایی و بهرهبرداری از ظرفیتهای گسترده اقتصادی موجود در ساحل، فراساحل و آبهای آزاد برگزار میشود. علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت، محمدعلی دهقان دهنوی، رییس کل سازمان توسعه تجارت، فرهاد نیلی ، نماینده سابق ایران در بانک جهانی، محمدعلی رستگار عضو هیات مدیرت بانک اقتصاد نوین از جمله اعضای شورای سیاستگذاری این همایش هستند.
وی، با بیان اینکه رشد اقتصادی ٨ درصدی هدف بلندپروازانهای است که کشور در این مقطع به آن نیاز دارد، تاکید کرد: اگر این رشد محقق نشود، با تلهی درآمد متوسط و پایین مواجه میشویم و در مخاطره جدی قرار میگیریم و تحقق این هدف نیاز به فعالیت و پویایی حوزههای مختلف اقتصادی دارد که اقتصاد دریامحور مانند چتری است که تمام این حوزهها را پوشش میدهد و از محل توسعهی دریامحور امکان رشد اقتصادی فراهم خواهد شد.
دبیر همایش اقتصاد دریامحور یادآور شد: هر چند سیاستهای کلی اقتصاد دریامحور سال گذشته از سوی رهبری ابلاغ شد؛ اما برنامه جامع اقتصاد دریامحور با تاخیر ١٩ تیرماه امسال ابلاغ شد؛ ولی هنوز تقسیم کاری بین دستگاههای مربوطه انجام نشده و فاز علمیاتی آن آغاز نشده است و سرمایهگذاران از وسعت ظرفیتهای آن آگاه نیستند، از این رو در این همایش به دنبال معرفی ظرفیتهای اقتصاد دریامحور هستیم.
آذرمند، در پاسخ به سوالی در مورد علیرغم انجام اقداماتی در راستای توسعه اقتصاد دریامحور مانند سرمایهگذاری در بندر شهید بهشتی هنوز این اقدامات تاثیری در رونق اقتصادی مردم بومی و تحولات اقتصادی منطقه بومی سیستان و بلوچستان نداشته است و چگونه اقتصاد دریامحور میتواند منجر به تحولات اقتصادی مردم استانهای جنوبی کشورمان شود، گفت: اگر در حوزهای به دنبال جهش سرمایهگذاری هستیم که بخشی از آن سرمایهگذاری خارجی است، چند مسأله باید در کنار هم قرار گیرند که اهداف بعدی آن باید محقق شود.
به گفته وی، اگر جایی به دنبال جذب سرمایه گذار هستیم، باید زیرساخت مناسب ایجاد شود، حال اینکه در حال حاضر با ناترازی جدی انرژی و برق مواجه هستیم. آذرمند ادامه داد: اولین موضوعی که سرمایهگذاران به دنبال آن هستند، تضمین وجود زیرساختهای مورد نیاز مانند برق و آب حمل و نقل و ... است و در غیر این صورت امکان جذب زیرساختها وجود ندارد.
وی افزود: نکتهی بعدی تکمیل زنجیرهی تامین است که برای جذب سرمایهگذار و تحقق اهداف آن باید این بخش تکمیل شود تا دسترسی به بازارهای صادراتی فراهم شود که الزام آن اصلاح سیاستهای ارزی و تجاری است. سرمایهگذاران باید اطمینان داشته باشند که به دلیل تغییرات و نوسانات و ناکارآیی سیاستهای ارزی و تجاری دچار مخاطره نخواهند شد.
آذرمند تاکید کرد: موضوع بعدی نظام مالی، بیمهای و پوشش ریسک است و هرگونه سرمایهگذاری نیاز به نظام مالی کارآمد دارد که امکان تحقق سرمایهگذاری محقق شود که در حوزهها ابزارهای مورد نیاز تامین مالی را به حد کفایت نداریم و این محدودیتهایی را ایجاد میکند. بنابراین اگر به دنبال جهش سرمایهگذاری کلان در حوزه اقتصاد دریا محور هستیم باید سیاستهای کلان ناظر بر آن بخش و سیاستهای ارزی و تجاری و تکمیل زنجیرهی تامین و زیرساختها را هم برای این حوزه را تامین کنیم و در بخش های مختلف این همایش به این موضوعات میپردازیم.
وی گفت: از دیگر موضوعات مهم در این همایش اقتصاد دیجیتال در سیاستهای دریامحور است که یکی از موضوعات مهم در این حوزه، راهاندازی بانکهای آفشور است و امروز ایجاد بانک آفشور تکلیف شود که اگر از این ظرفیت استفاده کنیم شاهد تحول در نظام مالی خواهیم بود و نظام مالی با آزادی عمل و انعطاف بیشتری تامین مالیها را انجام میدهد و همچنین یک سیگنال خوب به خارج است که ما آمادگی برقراری روابط را داریم.
در ادامه این نشست محمد ابراهیم رییسی، دبیر علمی همایش ضمن تشریح پنلهای علمی که قرار است در این همایش برگزار شود، حضور مسوولان در کنار فعالان و اساتید دانشگاه را در جهت هرچه بهتر شدن روند اقتصادی کشور مفید ارزیابی کرد.
در ادامه هم علی فیروزی پژوهشگر سیاست اقتصادی اظهارداشت: ما باید از تجربهی موفق بندر شهید رجایی در کنار تجربهی ناموفق بندر عسلویه استفاده کنیم و از ظرفیتهای موجود در بندر چابهار و شهید بهشتی به نحو احسن استفاده کنیم.
وی افزود: در حال حاضر ما ۵۸۰۰ کیلومتر نوار ساحلی داریم که متاسفانه از آن به نحو مطلوب استفاده نشده است، در حالیکه اقتصاد دریامحور به عنوان یه حوزهی کنشگرا میتواند با ایجاد یک شغل چهار شغل ایجاد کند.
در پایان این نشست اعلام شد که تمامی مسوولان دولتی از تمامی وزارتخانهها اعم از نفت؛ ارتباطات و صمت نمایندگانی در این همایش حضور دارند تا بیشتر با مشکلات و چالشهای این حوزه آشنا شوند.
همایش اقتصاد دریا محور ۱۶ آبان ماه سال جاری در جزیره کیش برگزار خواهد شد.
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست