با گذشت ۶۲هفته از شهریور سال گذشته، شرایط کلان اقتصادی و بازار سهام، نسبت به قبل تغییر کرده است. P/Eبازار به کانال ۵واحد رسیده و دلار نیما با عبور از مرز۵۰هزار تومانی به سمت کاهش شکاف با قیمت دلار آزاد خیز برداشته است. همچنین احتمال کاهش نرخ بهره، زمینه را برای ورود پول به بورس فراهم کرده است.
علی قاسمی: شاخصکل بورس با رشد بیش از ۶.۴درصدی در محدوده ۲میلیون و ۱۴۶هزار واحد تثبیت شد. این درحالی است که این میزان از رشد هفتگی نماگر اصلی، از هفته منتهی به ۸شهریور۱۴۰۲ بیسابقه بودهاست. حذف ارز ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی صنعت پالایشی، سبب شد تا طی هفته مذکور در سالگذشته بازدهی خوبی نصیب سرمایهگذاران شود. سالجاری نیز رکورد بازدهی هفتگی متعلق به تحولات پس از انتخابات ایران بود.
طی یک هفته اخیر، کاهش نرخ بهره و رشد دلار نیما سببشد تا رکورد ۶۲هفتهای بازدهی نماگر اصلی بورس تهران شکسته شود. با وجود دامنهنوسان محدود، ارزش سهام مبادلهشده در بورس نزدیک به ۵هزار میلیاردتومان است. همچنین پول حقیقی قابلتوجهی طی یک هفته اخیر وارد بورس شدهاست. بهنظر میرسد وضعیت فعلی بازار سهام، نسبت به یک سالگذشته و تحولات شهریور۱۴۰۲، قدری متفاوت باشد.
انگیزه دلار نیما، برای کاهش فاصله قیمتی با دلار آزاد افزایش یافتهاست. همچنین احتمال تغییر فاز سیاستگذار پولی از رویکرد انقباضی به انبساطی وجود دارد. برآیند تغییر و تحولات سیاسی و اقتصادی در ایران سبب شدهاست تا شاخص بورس برای بازپسگیری سقف اردیبهشت ۱۴۰۲، عزم خود را قویتر از گذشته جزم کند.
جو بورس گرمتر از شهریور۱۴۰۲
بورس در حالی رالی قوی را طی هفتهجاری تجربه کردهاست که شاخصکل رکورد بازدهی هفتگی را از هفته منتهی به ۸شهریور ۱۴۰۲ زده است، اما بهنظر میرسد، شرایط کلی بورس و فضای کلان اقتصاد در شهریور۱۴۰۲، قدری متفاوتتر از مقطع کنونی باشد. با حذف ارز ترجیحی پالایشیها در اواخر مرداد۱۴۰۲، شاخصکل بورس موفق شد تا با رشد بیش از ۸درصدی، سود خوبی را نصیب سهامداران پالایشی کند، اما سیاست دولت در آن مقطع، صرفا دادن یک تنفس به این صنعت بود، چراکه با تثبیت نرخ ارز در زیر ۵۰هزارتومان سیاست منقبضکنندهای در قبال بازارها وجود داشت. اختلاف دلار نیما و بازار آزاد ثبات نسبی را تجربه میکرد و بورس تهران نیز در عین ارزندهبودن محرکی برای رشد نداشت.
P/E بازار در شهریور۱۴۰۲، حدود ۷واحد بود. این درحالی است که طی روزهای اخیر خبر کاهش نرخ بهره، همزمان با عبور دلار نیما از مرز حساس ۵۰هزارتومان، در کنار P/E بازار که اخیرا از کانال ۵واحد خارجشده، زمینه خوبی برای رونق بازار سهام پدید آوردهاست. بهنظر میرسد برخلاف شهریور۱۴۰۲، همه عوامل و مفروضات اقتصادی به نفع بازار سهام است، به شرط آنکه با کاهش تنشهای سیاسی و فروکشکردن انتظارات تورمی، زمینه برای انبساط پولی فراهم شده و بازار سهام بتواند P/E بالایی را به سود خالص شرکتها نسبت دهد.
احتمالا طی هفته آینده نیز بازار جو متعادل و خوبی خواهدداشت و در صورتیکه خبرهای مثبت دیگر به فضای معاملات تزریق شود، نماگر بازار میتواند با حضور در کانال۲.۲میلیونواحدی تعادل خود را در این منطقه امن، حفظ کند.
سایه تحولات بازار بر آپشنها
شاخصکل بازار سهام با رشد بیش از ۶درصدی خود طی هفتهجاری سبب شد تا رکوردهای جدیدی بهثبت برسد. علاوهبر آنکه افزایش ارتفاع شاخصکل، رکورد ۶۲هفته اخیر را شکسته است، بازار اختیارمعامله نیز از قواعد حاکم بر بازار بینصیب نبودهاست. ابزارهای اهرمی بازار از جمله صندوقهای اهرمی، با رشد بیش از ۱۰درصدی موفق شدند تا سود خوبی را نصیب معاملهگران فعال بازار کنند.
همچنین قراردادهای آپشن نیز بهعنوان دیگر ابزار اهرمی بازار، طی یک هفته اخیر بازدهی قابلتوجهی را برای نوسانگیران بههمراه داشتند. ارزش معاملات این بازار، از ۳۰۰میلیاردتومان عبور کرد و رکورد جدیدی را طی سالجاری بهثبت رساند. قراردادهای پرمعامله نماد اهرم از ابتدای آبان و همزمان با شروع رالی بازار، رشد بیش از ۲۰۰درصدی را تجربه کردند.
همچنین قراردادهای نماد خودرو نیز به سبب خبرهای احتمالی عرضه خودرو در بورسکالا، با رشد بیش از ۵۰۰درصدی همراه بودند. بهشت نوسانگیران بازار سهام با رونق خوبی که طی یک هفته اخیر داشتهاست، شرایط را برای استراتژیستها نیز فراهم کردهاست. با متعادلشدن بازار، فضا برای خرید اختیارفروشهای ارزان بازار فراهم شده و میتوان ریزش بازار سهام را بیمه کرد.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست