همچنین گزارشهای ماهانه شرکتهای بورسی روانه کدال شد که نشان می دهد صنایع در آذرماه ۳۰۰هزار میلیارد تومان درآمد داشتند که نسبت به آذر سال قبل، ۲۶درصد بهبود یافته است. با وجود آنکه سطح درآمد پاییزی صنایع نیز با رشد ۱۲درصدی نسبت به تابستان حوالی ۹۱۹همت شده است، اما همچنان درخصوص سطح سودآوری صنایع ابهاماتی وجود دارد.
علی قاسمی - عباس بیات: با انتشار گزارشهای درآمدی آذرماه صنایع، پرونده عملکرد صنایع در پاییز باز شد. از اوایل بهمن نیز با انتشار صورتهای مالی ۹ماهه، کارنامه نهایی سودآوری صنایع بورسی عیان میشود. بررسی درآمد فروش ۳۸۲نماد بورسی که شامل بیش از ۴۰صنعت هستند، نشان میدهد در آذرماه برآیند فروش ریالی شرکتها مانند آبان، حدود ۳۰۳هزار میلیارد تومان بوده که این میزان نسبت به آذرماه سال قبل ۲۶درصد رشد کرده است. با توجه به رشد میانگین ۴۱درصدی دلار موثر بر درآمد شرکتها، درآمد دلاری صنایع در نهمین ماه سال با افت ۱۱درصدی نسبت به آذر سال قبل، به۵.۵میلیارد دلار رسید.
در قاب ۹ماهه نیز درآمد شرکتها ۲هزار و ۵۰۰میلیارد تومان بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش ۲۲درصدی داشته است. در مقایسه با رشد دلار، درآمد ۹ماهه یک واحد درصد از رشد قیمت دلار سبقت گرفت. ضمن آنکه در مقیاس فصلی، درآمد پاییز درحالی از ۹۱۹هزار میلیارد تومان عبور کرده است که در مقایسه با پاییز سال قبل افزایش ۲۶درصدی را نشان میدهد. به لحاظ دلاری نیز درآمد پاییز به پاییز صنایع ۵واحد درصد از رشد قیمت دلار جامانده است.
همچنین این میزان نسبت به تابستان به لحاظ ریالی رشد ۱۲درصدی داشته است. ششصنعت در آذرماه رکورد درآمدی را ثبت کردند.
پتروشیمیها، خردهفروشی، وسایل خانگی، نرمافزار و خدمات، ماشینآلات الکتریکی و نساجی رکوردهای جدیدی را ثبت کردند.
با وجود آنکه حذف دلار نیما نرخ فروش شرکتها را بهبود بخشیده، اما همچنان قطعی برق و گاز در صنایع تولید و فروش آنها را با تهدید مواجه کرده است.
با این تفاسیر اهالی بازار در خصوص میزان سودآوری صنایع همچنان با ابهام مواجه هستند.
پایان رکوردزنی سیمانیها
صنعت سیمان بهرغم آنکه طی ماههای گذشته با رکوردزنی درآمد همراه بود، در آذرماه با شروع فصل سرما و افت تولید مواجه شد، به طوری که با وجود رقابت خوب سیمان در برخی از مناطق کشور، فروش مجموع شرکتهای سیمانی به ۵هزار و ۵۰۰میلیارد تومان رسید که این میزان نسبت به آذر سال قبل تنها ۲۸درصد افزایش یافته است، در حالی که از لحاظ دلاری، درآمد این صنعت در این مدت، ۹درصد عقبتر است. با این حال، این صنعت در ۹ماه با رشد ۲۴درصدی درآمد، فروش ۴۵هزار میلیارد تومانی داشته و در پاییز نیز درآمد خود را نسبت به پاییز سال قبل ۳۴درصد بهبود بخشیده است. صنعت سیمان برخلاف مقیاس ماهانه، در مقیاس فصلی و سالانه عملکردی بهتر از دلار داشته است. «ساراب» و «اردستان» دونماد قابل بررسی در این صنعت هستند.
عیار پایین سنگآهنیها
صنعت سنگآهن نیز بر اثر محدودیتها مورد تهدید قرار گرفت. درآمد این صنعت تنها با رشد ۴درصدی نسبت به آذرماه سال قبل، به ۱۵هزار میلیارد تومان در آذر سالجاری رسید. این درحالی است که در مقیاس ۹ماهه نیز درآمد این صنعت با افزایش ۹درصدی بهتازگی از ۱۳۸هزار میلیارد تومان عبور کرده است. صنعت کانیهای فلزی در مقیاس ماهانه، فصلی و سالانه از رشد قیمت دلار عقب مانده که در نتیجه افزایش محدودیتهای انرژی بوده است. «کچاد» و «کمنگنز» به دلیل نسبت P/E پایین و بهبود سطح درآمد نسبت به تابستان برخلاف نمادهای دیگر صنعت، ارزش تحلیل دارند.
صنعت فولاد؛ تحدید در فرصت
صنعت فولاد بهعنوان یکی از صنایعی که با رشد قیمت ارز، میتواند محصولات خود را با نرخ بالاتری در بورسکالا بفروشد و با صادرات محصولات درآمد بالاتری کسب کند، درگیر محدودیتهای تامین انرژی است؛ به طوری که با وجود رقابت بالای نرخ در بورسکالا و افزایش قیمت فروش، کاهش شدید تولید و فروش مقداری، موجبات افت درآمد این صنعت را پدید آورده است. این صنعت در نهمین ماه سال درآمد ۶۷هزار میلیارد تومانی داشته که در مقایسه با ماه مشابه سال قبل، افزایش ۲۲درصدی را نشان میدهد. بنابراین درآمد دلاری صنعت با کاهش ۱۳درصدی در این مدت مواجه بوده است. افت تولید ناشی از محدودیت برق در تابستان و محدودیت گاز در زمستان سبب شده است تا درآمد درخشان بهار این صنعت نادیده گرفته شده و این صنعت با افت درآمد دلاری در مقیاس ۹ماهه و فصلی مواجه شود. درآمد فولادیها از اول امسال درحالی با رشد ۹درصدی همراه شده که همچنان ۸ واحد درصد از رشد قیمت دلار جامانده است.
«فجر» و «فخاس» گزینههای امنتری در صنعت فولاد هستند.
فلزات گرانبها، گرانبها ماند
با وجود محدودیتهای انرژی، صنعت فلزات گرانبها، برخلاف صنعت فولاد تکانه شدیدی را تجربه نکرد. هرچند کاهش تولید را در این صنعت شاهد هستیم، اما رقابت بالای محصولات در بورسکالا و افزایش نرخ فروش در این صنعت، سبب شده است تا درآمد صنعت ثابت بماند. درآمد این صنعت در آذرماه از ۲۲هزار میلیارد تومان عبور کرده و رشد ۳۳درصدی را در مدت مذکور ثبت کرده است. اما نکته قابلتوجه، آن است که درآمد ۹ماهه، با رشد ۳۳درصدی ۱۶۲هزار میلیارد تومان شده است. رشد درآمد در این مدت در مقایسه با رشد نرخ ارز ۹واحد درصد جلوتر است.
همچنین درآمد پاییز ۵۷درصد بهبود را نسبت به پاییز سال قبل نشان میدهد. «فرآور» و «فایرا» بهترین عملکرد را در میان نمادهای صنعت فلزات گرانبها داشتهاند.
آتش پتروشیمیها داغ شد
درحالی که همه صنایع در رکود زمستانی و فصل سرد قرار دارند، صنعت پتروشیمی با رشد شدید درآمدها رکورد جدیدی را به ثبت رساند؛ صنعتی که بیشترین تاثیر را از افزایش نرخ ارز میپذیرد و احتمالا بازار شاهد رشد حاشیه سود آن در سومین فصل سال خواهد بود.
درآمد این صنعت با افزایش ۸۷درصدی نسبت به آذرماه سال قبل در نهمین ماه سال از ۶۱هزارمیلیارد تومان عبور کرد. این درحالی است که درآمد دلاری صنعت نیز ۳۲درصد بهبود یافته است. در مقیاس ۹ماهه نیز رشد ۳۹درصدی درآمدها، فروش پتروشیمیها را به ۵۰۰هزار میلیارد تومان رسانده است. این صنعت در پاییز نیز افزایش ۴۵درصدی درآمد را نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کرده است. «شکام»، «شکربن» و «شصدف» مورد توجه سهامداران این صنعت هستند.
کاهش تقاضا برای اوره
صنعت اوره به دلیل کاهش تقاضای فصلی با افت نسبی قیمت جهانی همراه شده است. با این حال افزایش نرخ ارز در داخل کشور سبب شده است تا این صنعت درخور توجه واقع شود. با این حال کاهش تولید و فروش فصلی در این صنعت به کاهش درآمد منجر شده است. با وجود بازدهی بیش از ۴۷درصدی صنعت از اول سال، درآمد آذرماه، تنها با رشد ۲۱درصدی به ۷هزار و ۳۰۰میلیارد تومان نزدیک شده است.
همچنین کاهش تولید در پاییز سبب شده است تا با وجود رشد درآمد دلاری اورهایها در اوایل امسال، افت درآمد ارزی را در این صنعت با روند نزولی فروش در ماههای اخیر شاهد باشیم. «خراسان» یکی از نمادهایی است که با عملکرد درخشان خود در سالجاری و پاییز مورد توجه بازار قرار گرفته است.
کاهش ۱۵درصدی فروش پاییز داروییها
شرکتهای دارویی بازار سهام از ابتدای سال ۵درصد بازدهی را نصیب سهامداران خود کردند که در مقایسه با رشد ۲۲درصدی شاخص کل عملکرد بسیار ضعیفی محسوب میشود. فروش آذرماه این صنعت ۱۰هزار میلیارد تومان بود که در مقایسه با آذر سال گذشته ۱۰درصد و در قیاس با میانگین سالجاری ۲درصد افزایش یافته است.
با وجود این، مقایسه فروش آذرماه داروییها با آبانماه حاکی از نزول ۷درصدی درآمد این صنعت در هشتمین ماه سالجاری است. تمجیع درآمد ۹ماهه شرکتهای دارویی ۸۸هزار میلیارد تومان است که در قیاس با مدت مشابه سال گذشته ۱۴درصد افزایش را تجربه کرده است. همچنین مقایسه فروش پاییز سالجاری شرکتهای دارویی با پاییز سال گذشته از رشد ۱۳درصدی حکایت دارد. با وجود رشد متغیرهای درآمدی این صنعت از لحاظ ریالی، بررسی درآمد دلاری داروسازان نتیجه متفاوتی را ارائه میکند. مجموع فروش دلاری شرکتهای دارویی در بازه ۹ماهه امسال یکمیلیارد و ۹۵۵میلیون دلار بوده که در قیاس با ۹ماه ابتدایی ۱۴۰۲ بهمیزان ۵درصد کاهش یافته است.
از طرفی فروش دلاری پاییز این صنعت نیز در مقایسه با پاییز سال قبل ۱۵درصد افت داشته است. از میان ۳۷نماد بورسی این صنعت، شرکت «داوه» عملکرد بهتری را در سالجاری به ثبت رسانده است. فروش دلاری این شرکت در ۹ماهه امسال رشد ۴۹درصدی را نسبت به ۹ماه ابتدایی ۱۴۰۲ تجربه کرده است.
لزوم حذف نرخگذاری دستوری در تایرسازان
نمادهای صنعت «لاستیک و پلاستیک» در سالجاری موفق به ثبت بازدهی ۳۰درصدی شدند که در قیاس با شاخص کل ۸درصد بازدهی بهتری را به ثبت رسانده است. طی سال ۱۴۰۲ و سالجاری وضعیت تایرسازان بسیار خوب و درخشان بود. عامل اصلی حال خوب این صنعت در این دوسال افزایش نرخ متعدد و همچنین تامین بهموقع ارز برای واردات مواداولیه بوده است.
در هشتمین ماه از سالجاری درآمد تایرسازان ۳هزار و ۶۳۰میلیارد تومان بوده که در مقایسه با آذرماه سال گذشته ۱۵درصد بهبود یافته است. مقایسه فروش آذر این صنعت با میانگین سالانه از رشد ۷درصدی حکایت دارد. با این حال وضعیت درآمدی آبان تایرسازان بهتر از آذرماه بوده و طی آذرماه فروش این صنعت با افت ۴درصدی همراه شده است. در مقیاس ۹ماهه تجمیع درآمد شرکتهای دارویی ۳۰هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۶درصد رشد داشته است.
در پاییز امسال درآمد تایرسازان ۱۱هزار میلیارد تومان به ثبت رسید که این میزان فروش نسبت به پاییز سال قبل ۲۴درصد بهبود یافته است. از لحاظ دلاری نیز وضعیت متغیرهای فروش شرکتهای تایرساز مطلوب است.
طی ۹ماه امسال فروش این صنعت ۶۷۰میلیون دلار به ثبت رسید که در مقایسه با مدت مشابه افزایش ۱۳درصدی را تجربه کرده است. همچنین فروش دلاری پاییز داروییها بهمیزان ۲۴درصد نسبت به پاییز سال قبل افزایش یافته است.
در میان ۹نماد صنعت لاستیک و پلاستیک بازار سرمایه، شرکت «پارتا» با ثبت رشد ۳۴درصدی درآمد دلاری سالجاری خود نسبت به ۹ماه ابتدایی ۱۴۰۲، بهترین عملکرد را بهلحاظ رشد متغیرهای درآمدی در سالجاری داشته است.
با همه این تفاسیر چون ۵۰درصد مادهاولیه این صنعت از طریق واردات تامین میشود، با حذف ارز نیما و انتقال آن به سامانه توافقی که در حال حاضر در محدوده ۶۵هزار تومان معامله میشود، هزینه تایرسازان و صنایعی مثل شوینده که مادهاولیه خود را از طریق واردات تامین میکنند افزایش مییابد. از طرفی نرخ دستوری اجازه رشد نرخ فروش به این صنایع را نمیدهد. بنابراین در صورت عدمافزایش نرخ یا عدمحذف نرخ دستوری، درآمد و سود تایرسازان میتواند در ماههای آتی کاهش یابد.
وضعیت نابسامان شویندهها
شرکتهای شوینده بازار سرمایه که با نام صنعت محصولات پاککننده شناخته میشوند در ۹ماه امسال بازدهی ۱۸درصدی را نصیب سهامداران خود کردند که عملکردی مشابه شاخص کل بازار سرمایه است. فروش آذرماه شرکتهای شوینده بهمیزان ۲هزار و ۹۷۲میلیارد تومان بوده که در مقایسه با آذر سال گذشته ۱۰درصد بهبود یافته است. مقایسه فروش آذرماه با میانگین ۱۴۰۳ نشان میدهد که درآمد این صنعت در نهمین ماه از سالجاری ۱۵درصد رشد یافته است.
در بازه ۹ماهه مجموع درآمد شرکتهای شوینده بهمیزان ۲۳هزار و ۲۶۸میلیارد تومان بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۲۴درصد افزایش را تجربه کرده است. فروش پاییز شرکتهای شوینده بهمیزان ۹هزار و ۲۴۴میلیارد تومان بوده که در مقایسه با پاییز سال قبل ۲۸درصد رشد داشته است.
با توجه به وجود تورم مصرفکننده در سطح جامعه، ارزیابی دلاری درآمد فروش شرکتهای شوینده میتواند وضعیت حقیقی این صنعت را بهتر نمایان کند. بر این اساس فروش دلاری این صنعت در ۹ماهه امسال ۵۰۸میلیون دلار به ثبت رسیده که در قیاس با مدت مشابه سال گذشته ۳درصد بهبود یافته است. با این حال در مقیاس فصلی و ماهانه درآمد دلاری این صنعت با کاهش همراه شده است. طی پاییز امسال فروش دلاری شویندهها با نزول ۳درصدی و در آذرماه با کاهش ۲۲درصدی نسبت به مدت مشابه مواجه شده است. از میان هفتنماد این صنعت، شرکت «قرن» عملکرد بهتری را بهلحاظ رشد متغیرهای درآمد تجربه کرده است. فروش دلاری این شرکت در سالجاری افزایش ۲۴درصدی را نسبت به ۹ماه آغازین ۱۴۰۲ تجربه کرده است.
جاماندن خودروییها از شاخص کل
شرکتهای خودروساز بورسی همواره جزو پرحاشیهترین صنایع بازار سرمایه محسوب میشوند. در سالجاری با وجود اینکه لیدر روند صعودی آبانماه بازار سرمایه، دو خودروساز بزرگ ایران یعنی ایرانخودرو و سایپا بودند، مجموع بازدهی این صنعت از ابتدای سال منفی ۵درصد بوده است.
این موضوع نشان میدهد که هرچند نوسانات کوتاهمدت خودروسازان بسیار بالاست و میتوانند بازدهی خوبی را نصیب سهامداران کنند، اما در بازه بلندمدت عملکرد شرکتهای خودروساز به دلیل زیان بالا مطلوب نیست و از کلیت بازار ضعیفتر است.
در آذرماه امسال فروش خودروییها ۴۳هزار میلیارد تومان به ثبت رسید که در قیاس با آذر سال قبل تنها ۲درصد افزایش را تجربه کرده است. با این حال مقایسه فروش آذر این صنعت نسبت به متوسط سالانه نشان میدهد که در این ماه فروش خودروییها ۱۴درصد افزایش داشته است.
همچنین درآمد آذرماه شرکتهای خودرویی نسبت به آبانماه ۱۲درصد بهبود یافته است.
در سالجاری درآمد شرکتهای خودروساز بورسی ۳۴۰هزار میلیارد تومان به ثبت رسیده که در قیاس با ۹ماه ابتدایی سال گذشته ۱۵درصد افزایش داشته است.
فروش سومین فصل از سالجاری خودروسازان بهمیزان ۱۲۸هزار میلیارد تومان بوده که در قیاس با پاییز ۱۴۰۲، ۱۳درصد افزایش یافته است. فروش دلاری در کنار متغیرهای ریالی میتواند وضعیت درآمدی این صنعت را بهتر نمایان کند.
از لحاظ دلاری طی ۹ماه امسال فروش خودروسازان ۷میلیارد و ۴۷۹میلیون دلار بوده که در قیاس با ۹ماه ابتدایی ۱۴۰۲، ۵درصد کاهش یافته است.
همچنین در آذرماه درآمد دلاری این صنعت ۷۹۰میلیون دلار بوده که در قیاس با آذر سال گذشته ۲۸درصد کاهش یافته است. این افت در بازه فصلی نیز ادامه داشته و فروش پاییزی خودروسازان با کاهش ۱۵درصدی نسبت به پاییز ۱۴۰۲ همراه بوده است. از میان نمادهای خودروساز بورسی، شرکت «خزامیا» در سالجاری عملکرد بسیار خوبی از خود نشان داده است.
فروش دلاری این شرکت با ۲۴درصد افزایش طی ۹ماه امسال به ۴۷۰میلیون دلار رسیده است. البته نماد «خساپا» نیز طی سالجاری وضعیت خوبی داشته است. این شرکت که در سالهای قبل همواره زیان هنگفتی را متحمل میشد طی ۹ماه امسال با ثبت رشد ۸درصدی، فروش دلاری خود را به یکمیلیارد و ۷۱۳میلیون دلار رساند که میتواند نویدبخش روزهای روشن این شرکت باشد.
تضعیف درآمدی قندوشکریها
شرکتهای قندوشکری بازار سرمایه در سالجاری وضعیت چندان مناسبی را پشت سر نگذاشتند. مجموع بازدهی این صنعت طی ۹ماه امسال منفی ۲درصد بود که در مقایسه با کلیت بازار سرمایه عملکرد بسیار ضعیفی محسوب میشود. فروش آذرماه این صنعت ۲هزار و ۴میلیارد تومان به ثبت رسید که در قیاس با آذرماه سال گذشته ۳درصد کاهش یافته است. با این حال مقایسه فروش آذر این صنعت با متوسط سالانه نشان میدهد که در آذرماه امسال شرکتهای قندوشکری ۵۵درصد بیشتر از میانگین سالانه خود فروش داشتهاند. قیاس فروش آذر این صنعت با آبانماه از افت ۲۳درصدی درآمد قندوشکریها حکایت دارد. در بازه ۹ماهه امسال مجموع فروش قندوشکریها ۱۱هزار و ۶۶۶میلیارد تومان بوده که در مقایسه با ۹ماه ابتدایی ۱۴۰۲ بهمیزان ۷درصد رشد داشته است. فروش پاییزی قندوشکریها ۶هزار و ۷۱۶میلیارد تومان بوده که در قیاس با پاییز سال قبل ۹درصد بهبود یافته است.
با این حال ارزیابی درآمد شرکتهای قندوشکری بازار سرمایه از لحاظ دلاری نشان میدهد که چه در مقیاس فصلی، چه در مقیاس ماهانه و چه در مقیاس ۹ماهه فروش این صنعت با کاهش همراه بوده است. طی ۹ماه امسال درآمد دلاری قندیها ۲۴۸میلیون دلار بوده که در مقایسه با ۹ماه ابتدایی ۱۴۰۲ بهمیزان ۱۴درصد کاهش یافته است. در آذرماه امسال فروش دلاری این صنعت ۳۶میلیون دلار به ثبت رسید که در مقایسه با آذر سال قبل ۳۱درصد افت داشته است. در فصل پاییز نیز این نزول درآمدی ادامه داشته و فروش شرکتهای قندوشکری بازار سرمایه با افت ۱۸درصدی نسبت به پاییز ۱۴۰۲ همراه بوده است. در میان ۱۲شرکت بورسی این صنعت، «قشکر» بهترین عملکرد را از لحاظ رشد درآمدی تجربه کرده است. فروش دلاری شرکت مذکور طی ۹ماه امسال ۴میلیون دلار بوده که در قیاس با مدت مشابه سال گذشته ۴۷درصد افزایش را تجربه کرده است.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست