این گزارش عملکرد بازارهای پربازده در سال ۲۰۲۴ تحتتاثیر سیاستهای پولی، تغییرات اقلیمی و تنشهای ژئوپلیتیک را بررسی میکند.
محمدحسین حسینی: سال ۲۰۲۴ برای طلای جهانی، سال پرفرازونشیبی بود. این فلز گرانبها توانست در این سال، ۲۶.۶درصد سود کسب کند. از بین عمدهترین دلایل رشد فلز زرد در سال ۲۰۲۴ میتوان به کاهش نرخ بهره و خرید شمش توسط بانکهای مرکزی جهان، رشد تقاضای فیزیکی افراد و تنشهای ژئوپلیتیک در خاورمیانه و اوکراین اشاره کرد. طلای جهانی توانست از ابتدای امسال تا پایان اکتبر بیش از ۳۵درصد رشد کند و از قیمت ۲هزار و ۶۲دلار، به قله تاریخی خود در نزدیکی قیمت ۲هزار و ۸۰۰دلار در هر اونس برسد.
با این حال پس از پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا و افزایش چشمانداز تورمی سالهای آتی، قیمت این فلز از اوج خود فاصله گرفت و به سطوح پایینتر کاهش یافت؛ زیرا گمانهزنی معاملهگران در خصوص سیاستهای انبساطی بیشتر در سال ۲۰۲۵ کاهش یافت. روز گذشته، فلز درخشان، سال ۲۰۲۴ را در کانال قیمتی ۲هزار و ۶۱۰دلار در هر اونس به پایان رساند.
در حال حاضر، بازار در حالت تعادل قرار دارد که نشاندهنده تعداد معاملات ثابت میان خریداران و فروشندگان است. در همین حال، قیمت هر اونس نقره در سال ۲۰۲۴ رشد بیش از ۲۱درصدی را تجربه کرد و روز گذشته در کانال ۲۸دلار در حال معامله بود. همچنین شاخص اساندپی ۵۰۰ که به بررسی عملکرد ۵۰۰شرکت بزرگ در بازار سهام نیویورک میپردازد، در سال اخیر با رشد ۲۴درصدی روبهرو شد.
اما یکی از داراییهای پربازده سال ۲۰۲۴ بیتکوین بود که تحتتاثیر فرآیند هاوینگ و همچنین حمایت جمهوریخواهان، از ابتدای ژانویه ۲۰۲۴ رشد بیش از ۱۲۳درصدی را تجربه کرد. در کنار بیتکوین، قیمت اتریوم نیز ۴۹درصد رشد کرد.
اما برندگان اصلی سال ۲۰۲۴ را باید در بازار کامودیتی جستوجو کرد. قیمت هر پوند قهوه به علت نگرانیها مبنی بر خشکسالی در برزیل، از ابتدای امسال به میزان حدود ۷۰درصد افزایش یافته است. از نظر تاریخی، قیمت قهوه در ابتدای دسامبر به بالاترین میزان خود یعنی ۳۴۹.۵۸دلار در پوند رسید.
اما قیمت کاکائو بیشترین رشد را در مقایسه با همه کالاها داشت. قیمت این خوراکی خوشمزه، با افزایش نگرانیها در مورد کمبود عرضه، ۱۷۴درصد رشد کرد. کشاورزان ساحلعاج، بزرگترین تولیدکننده کاکائو در جهان، هفته گذشته کمبود بارندگی را گزارش کردند و هشدار دادند که شرایط خشک طولانیمدت میتواند به کیفیت گیاهان کاکائو آسیب برساند و از ماه فوریه عرضه را کاهش دهد.
سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ شاهد بزرگترین کسری در بازار شکلات در بیش از ۶۰سال گذشته بود. این شوک عرضه، ناشی از خشکسالیهای شدید و بارندگیهای نامنظم، به خرید سوداگرانه دامن زد و قیمتها را به رکوردهای بیسابقه رساند. با این حال اکنون بیشتر کشورها در تعطیلات به سر میبرند و حجم معاملات در اغلب بازارها کاهش یافته است.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست