هرچند این میزان رشد در مقایسه با افزایش قیمت دلار ناچیز به نظر میرسد، اما با توجه به محدودیتهای انرژی و کاهش تولید، عملکرد صنایع قابل قبول ارزیابی میشود. درآمد دیماه نسبت به آذر نیز ۵درصد افزایش یافته و در مقیاس ۱۰ماهه، فروش صنایع ۲۲درصد رشد داشته است. افزایش ۶۶درصدی نرخ دلار موثر بر صنایع، عامل اصلی این رکوردشکنی بوده و کاهش مقداری تولید در نخستین ماه زمستان را جبران کرده است. در صورت ادامه حمایتهای دولت از صنایع بورسی، انتظار میرود روند صعودی درآمدها تداوم داشته باشد و امیدها برای بهبود حاشیه سود شرکتها افزایش یابد. این بررسی نشان میدهد از دیدگاه بنیادی بازار سهام در معرض کاهش شدید نخواهد بود.
علی قاسمی - عباس بیات : با انتشار گزارشهای دیماه صنایع بورسی، پرونده درآمدی شرکتها در زمستان باز شد. ۴۴صنعت فعال در بازار سرمایه و بیش از ۳۸۰نماد بورسی طی اولینماه از زمستان روی هم، ۳۲۰هزار میلیارد تومان درآمد را به ثبت رساندند. این میزان از درآمد ریالی تاکنون بیسابقه بوده است.
رکوردشکنی فروش شرکتها طی دهمینماه سال موجب شده است تا درآمد صنایع نسبت به دیماه سال قبل با افزایش ۲۸درصدی همراه شود. این درحالی است که دلار موثر بر شرکتها در دیماه سالجاری نسبت به دیماه سال قبل، رشد ۶۷درصدی داشته است. ضمن آنکه فروش ریالی نمادهای مورد بررسی نسبت به آذرماه ۵درصد بهبود را نشان میدهد. در مقیاس ۱۰ماهه نیز درآمد بنگاههای فعال بورسی، مطابق با رشد قیمت دلار، افزایش یافته است. رقم فروش ریالی صنایع در ۱۰ماه اخیر نسبت به مدت مشابه سال قبل، با رشد ۲۲درصدی به ۲هزار و۸۴۰هزار میلیارد تومان رسیده است.
حدود ۱۳صنعت موفق شدند رکورد جدیدی از درآمدها را برای اهالی بازار به نمایش درآوردند. پتروشیمیها، خردهفروشی، مخابرات، فرآوردههای نفتی، وسایل خانگی، داروییها، لاستیک و پلاستیک، محصولات لبنی، قطعات خودرو، ماشینهای الکترونیکی، بنادر و کشتیرانی، شکر و نساجی جزو صنایعی هستند که مشمول ثبت رکورد شدند. به نظر میرسد با وجود کاهش تولید و فروش مقداری ناشی از کمبود گاز و برق در صنایع، رشد قیمت ارز زمینه بهبود نرخ فروش و در نهایت افزایش درآمدها را فراهم آورده است.
گزارشهای پاییز صنایع نشان داد که با تغییر رویکرد دولت نسبت به صنایع میتوان به بهبود روند حاشیه سود شرکتها در زمستان نیز امیدوارتر شد. بنابراین، از دیدگاه بنیادی، بازار سهام در معرض خطر نخواهد بود.
فولاد در معرض تهدید
فروش شرکتها درحالی رکوردزنی میکند که یکی از صنایع بزرگ بازار سرمایه همچنان با افول درآمدی همراه شده است. صنعت فولاد با افت ۲درصدی نسبت به آذرماه درآمد ۵۵هزار میلیارد تومانی ساخته است. بهرغم رشد قیمت دلار و رکوردشکنی درآمدی در صنایعی نظیر پتروشیمی، فولادیها همچنان نتوانستند از درآمد ۶۱همتی اردیبهشت سالجاری که رکورد تاریخی به شمار میرود، عبور کنند.
به نظر میرسد محدودیتهایی که از جانب حاملهای انرژی برای رونق تولید فولاد وجود دارد، ضمن کاهش تولید و فروش مقداری در این صنعت، موجبات کاهش درآمد را نیز فراهم آورده است. بررسیها نشان میدهد، بهرغم رکوردشکنی قیمتها در بورسکالا، نرخ محصولات فولادی مطابق با رشد قیمت دلار افزایش نیافته است. از طرفی، کاهش قیمت جهانی بیلت فولاد به زیر ۴۳۰دلار به ازای هر تن، خطری جدی برای این صنعت به شمار میرود. «فجر»، «فخاس» و «هرمز» گزینههای قابل بررسی در این صنعت هستند. اما گنجاندن یک نماد فولادی در سبد سهام، نمیتواند به بازدهی قابل قبول منجر شود.
فلزات گرانبها میارزند؟
با بالاماندن قیمتهای جهانی فلزات نسبت به سال گذشته، در کنار رشد نرخ ارز، نرخ فروش در صنعت فلزات گرانبهای غیرآهن رشد قابلتوجهی را تجربه کرده؛ به طوری که بهرغم کاهش تولید در شرکتهای بزرگ این صنعت، درآمد فلزات گرانبهای غیرآهن نسبت به دیماه سال قبل با رشد ۴۴درصدی به بیش از ۲۱هزار میلیارد تومان رسیده است. این درحالی است که در مقیاس۱۰ماهه نیز رشد درآمدها نسبت به ۱۰ماه مشابه سال قبل ۷درصد از رشد قیمت ارز جلوتر است.
برخلاف نمادهای تولیدکننده مس و آلومینیوم، تولیدکنندگان روی در دیماه مطابق با سنوات گذشته و به دلیل رشد قیمت ارز، محصولات بیشتری را از موجودیهای خود عرضه کردند. «فسوژ»، «فباهنر» و «فرآور» نمادهای امنتری در این گروه هستند.
تداوم رکوردشکنی پتروشیمیها
صنعت پتروشیمی طی سالجاری، بارها موفق به رکوردشکنی درآمدی شد. در دیماه نیز این صنعت دوباره به رقم درآمدی ۶۷هزار میلیارد تومانی رسید که ۴۲درصد بهتر از دیماه سال قبل به شمار میرود. ضمن آنکه درآمد صنعت از اول سال تا پایان دیماه با رشد ۳۹درصدی ۵۶۲هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. به لحاظ دلاری نیز درآمد صنعت در ۱۰ماه اخیر، ۱۲درصد بیشتر از رشد قیمت ارز، افزایش یافته است. بالا رفتن قیمتهای جهانی متانول، اوره و سایر محصولات شیمیایی در کنار رشد قیمت ارز، به افزایش اهرمی نرخ فروش شرکتها منجر شده که با وجود کاهش مقدار فروش به افت درآمد نینجامیده است. «شملی» و «شکلر» دو نماد خوب این صنعت به لحاظ قیمتی و گزارشها هستند. ضمن آنکه «شخارک» در میان اورهایها بهخوبی درخشید.
چرا معدنیها جان نمیگیرند؟
صنعت سنگآهن و معادن فلزی بهرغم بهبود درآمدها در دیماه، همچنان سطح فروش پایینی را در مقایسه با سال قبل تجربه میکند؛ بهطوری که درآمد صنعت تنها با رشد ۵درصدی نسبت به دیماه سال قبل به ۱۷هزار میلیارد تومان رسیده است. بررسیها حکایت از آن دارد که نرخهای فروش گندله و کنسانتره نیز در بورسکالا بهبود چندانی نداشته است. تهدیدهایی که از سوی چین بر قیمتهای جهانی فولاد و حلقههای ابتدایی زنجیره تولید آن وجود دارد، مانع از آن خواهد شد که این صنعت بهخوبی بدرخشد. ضمن آنکه کمبود انرژی در چهارماه اخیر ضربه نهایی را بر این صنعت وارد آورده است. «کمنگنز» و «کچاد» در کنار «کاما» سه گزینه نسبتا امنی هستند که به تحلیلگران قابلیت بررسی بیشتر را خواهند داد.
خروج اورهایها از گردونه رقابت؟
صنعت اوره برخلاف سایر صنایع پتروشیمی طی دیماه با افت چشمگیر درآمدها همراه شده است. دلیل اصلی این افت درآمد به کاهش بیشتر تولید به دلیل محدودیتهای انرژی بازمیگردد؛ بهطوری که مقدار فروش نیز با افت بیش از ۲۰درصدی همراه شده است. این در حالی است که نرخ فروش محصولات رشد داشته است. بررسیها نشان میدهد رشد قیمت جهانی اوره و تثبیت آن بالای ۳۵۰دلار به ازای هر تن در کنار حساسیت بالای نرخ فروش این صنعت به قیمت دلار، سبب شده است تا اورهایها در دیماه با رشد شدید قیمت فروش مواجه شوند. پتروشیمی کرمانشاه با وجود آنکه کمترین رشد نرخ فروش را نسبت به آذرماه به ثبت رسانده است، اما رقم افزایش نرخ آن بالای ۱۰درصد است. این درحالی است که پتروشیمی خراسان، اوره صادراتی خود را ۳۶درصد بالاتر از نرخ فروش آذرماه خود در بازارها عرضه کرده است. هرچند جذابیت این صنعت کاهش یافته، اما «شیراز» و «خراسان» دو گزینه در میان اورهسازان هستند که پتانسیل بالاتری دارند.
چرخ روانکارها میچرخد؟
تولیدکنندگان روانکار و روغنها طی دیماه رکورد درآمدی جدیدی را ثبت کردند؛ به طوری که این صنعت با افزایش ۵۵درصدی درآمدها نسبت به دیماه سال قبل، فروش ۱۱هزار میلیارد تومانی را در دهمین ماه سالجاری به ثبت رسانده است. درآمد دی نسبت به آذر نیز بهبود ۱۳درصدی را نشان میدهد. رشد تولید در کنار بهبود قابلتوجه نرخهای فروش، سبب شده است تا در گزارشهای ۹ماهه نیز عملکرد خوبی از این صنعت گزارش شود. «شبهرن» و «شرانل»، دو نماد قابل بررسی در این صنعت هستند که ضمن P/E آیندهنگر پایین، گزارشهای بهتری نسبت به سایر نمادها ارائه دادند.
استحکام سیمانیها در محدودیت
سیمانیهای بورسی، در اولینماه از زمستان سالجاری، درآمد ۵هزار و ۴۰۰میلیارد تومانی را به ثبت رساندند که نسبت به دیماه سال قبل رشد ۳۵درصدی داشته است. درحالی تولید سیمانیهای بورسی پس از قطعیهای مکرر برق در مردادماه از کانال ۳میلیون تن تا ۵میلیون تن پیشروی کرده که دوباره طی دیماه با فشارهای انرژی بر صنعت، تولید مقداری به زیر ۴میلیون تن سقوط کرده است. با این حال، سیمانیها با رشد قابلتوجه نرخ فروش در دیماه موفق شدند کارنامه قابل قبولی را از خود ارائه دهند. در مقیاس ۱۰ماهه نیز رشد فروش صنعت سیمان نسبت به مدت مشابه سال قبل مطابق با رشد قیمت دلار بوده است؛ صنعتی که بهخوبی تورم تولید را در نرخهای فروش خود منعکس کرده است. «سرود» و «اردستان» در کنار «سهگمت» میتوانند سهگزینه مناسب در این صنعت باشند.
راه نجات خودروسازان
از ابتدای سال تا پایان دیماه، ششنماد خودروساز بازار سرمایه متوسط بازدهی منفی ۲درصدی را نصیب سهامداران خود کردند. با توجه به ثبت رشد ۲۸درصدی شاخص کل بورس تهران، عملکرد خودروییها طی سالجاری از لحاظ بازدهی ضعیف بوده است. در دهمین ماه از سالجاری شرکتهای خودروساز بازار سرمایه مجموعا ۴۷هزار میلیارد تومان فروش را به ثبت رساندند که در مقایسه با دیماه سال گذشته ۱۲درصد افزایش یافته است. همچنین مقایسه فروش دیماه این صنعت با متوسط امسال از رشد ۲۲درصدی فروش خودروسازان در دهمین ماه از سالجاری حکایت دارد. در مقیاس ۱۰ماهه، مجموع فروش این صنعت طی سالجاری ۳۸۷هزار میلیارد تومان به ثبت رسید که این میزان فروش در مقایسه با مدت مشابه ۱۴۰۲، رشد ۱۴درصدی را تجربه کرده است.
با وجود جهش ریالی درآمد فروش خودروسازان، از لحاظ دلاری وضعیت درآمدی این صنعت مناسب نبوده است. در دیماه امسال ۷۲۱میلیون دلار فروش خودروسازان به ثبت رسیده که در قیاس با دیماه سال گذشته ۳۳درصد نزولی بوده است. همچنین در مقیاس ۱۰ماهه فروش دلاری این صنعت با نزول ۸درصدی همراه بوده است. اصلیترین عامل در نزول درآمد دلاری خودروییها را میتوان بحث قیمتگذاری دستوری دانست. هزینههای این صنعت همواره بر درآمدشان فزونی دارد. در سالجاری بیشترین جهش درآمد دلاری صنعت خودرو مربوط به شرکت «خزامیا» است. این شرکت در ۱۰ماه امسال موفق به ثبت فروش ۵۳۰میلیون دلاری شده و با این اوصاف موفق به رشد ۸درصدی فروش دلاری خود نسبت به ۱۰ماه نخست ۱۴۰۲ شده است.
جهش دلاری درآمد مخابراتیها
شرکتهای فعال در صنعت مخابرات طی سالجاری ۱۱درصد بازدهی را نصیب سهامداران خود کردند که با توجه به متوسط بازدهی بهعملآمده در بورس تهران، مخابراتیها در سالجاری از رشد بازار جا ماندهاند. طی دهمین ماه از سالجاری، یکماه طلایی برای صنعت ارتباطات رقم خورد. درآمد این صنعت در دیماه رکورد تاریخی به جای گذاشت و بیشترین میزان رشد در دوره تاریخی به ثبت رسید. درآمد ارائه خدمات دیماه شرکتهای صنعت ارتباطات بهمیزان ۷هزار و ۲۷۸میلیارد تومان ثبت شد که این میزان درآمد در مقایسه با دیماه سال گذشته ۲۶درصد افزایش را تجربه کرده است. همچنین مقایسه درآمد دیماه مخابراتیها با میانگین سالجاری از رشد ۶درصدی درآمد ارائه خدمات حکایت دارد. در ۱۰ماهه امسال میزان درآمد مخابراتیها بهمیزان ۶۸هزار میلیارد تومان به ثبت رسیده که این میزان درآمد در قیاس با مدت مشابه سال گذشته رشد ۳۲درصدی را تجربه کرده است.
برای نخستین بار درآمد دلاری صنعت مخابرات در اسکیل ۱۰ماهه با افزایش همراه شده است. بر این اساس طی ۱۰ماهه امسال شرکتهای صنعت مخابرات ایران، یکمیلیارد و ۴۷۰میلیون دلار درآمد شناسایی کردهاند که درآمد دلاری این صنعت در قیاس با ۱۰ماه نخست ۱۴۰۲ رشد ۷درصدی را تجربه کرده است. از میان پنجنماد فعال در صنعت ارتباطات، شرکت «آسیاتک» طی سالجاری بهترین عملکرد را به ثبت رسانده است. در ۱۰ماهه امسال فروش دلاری این شرکت ۵۲میلیون دلار به ثبت رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد ۱۹درصدی را تجربه کرده است.
پرتفوی سبز سهامداران گروه لاستیک
یکی از بهترین بازدهیها را در سال ۱۴۰۳، سهامداران گروه لاستیک و پلاستیک تجربه کردند. تا پایان دیماه نمادهای تایرساز بازار سهام بازدهی ۴۹درصدی را به ثبت رساندند که در مقایسه با بورس تهران ۲۱درصد بازدهی بیشتر را نصیب سهامداران خود کردهاند. در دیماه فروش صنعت لاستیک و پلاستیک بهمیزان ۴هزار و ۱۳۷میلیارد تومان به ثبت رسید که این میزان فروش در مقایسه با دیماه سال گذشته ۴۸درصد رشد را تجربه کرده است. همچنین مقایسه فروش دیماه تایرسازان با متوسط سالانه از رشد ۱۹درصدی فروش صنعت مذکور حکایت دارد. در ۱۰ماهه امسال درآمد حاصل از فروش شرکتهای تایرساز بهمیزان ۳۴هزار و ۶۳۵میلیارد تومان به ثبت رسید که این میزان فروش در قیاس با مدت مشابه سال گذشته ۳۷درصد افزایش را تجربه کرده است.
از لحاظ دلاری نیز شرکتهای تایرساز طی سالجاری عملکرد خوبی را بهلحاظ فروش تجربه کرده و جزو معدود صنایعی بودهاند که موفق به رشد دورقمی درآمد دلاری خود طی ۱۰ماهه امسال شدهاند. فروش سالجاری تایرسازان ۷۳۴میلیون دلار به ثبت رسید که این میزان درآمد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش ۱۰درصدی را تجربه کرده است. از زمان حذف ارز نیما و انتقال آن به بازار توافقی، هزینه تامین مواداولیه بورسکالایی و وارداتی تایرسازان افزایش یافت که این مهم موجب میشود حاشیه سود صنعت با افت همراه شود. بنابراین اصلیترین عاملی که میتواند وضعیت درآمد و خصوصا سودآوری صنعت لاستیک را طی دورههای آتی بهبود بخشد، آزادسازی نرخ فروش این صنعت است. در ۱۰ماهه سالجاری، شرکت «پارتا» بیشترین رشد دلاری درآمد را در میان ۹شرکت فعال این صنعت به ثبت رسانده است. فروش دلاری شرکت مذکور طی ۱۰ماهه امسال بهمیزان ۷۱میلیون دلار به ثبت رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۲۷درصد جهش یافته است.
سنجش درآمدی شویندهها
از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا پایان دیماه، شرکتهای صنعت شوینده بازار سرمایه بازدهی ۲۷درصدی را نصیب سهامداران خود کردند که همچون رشد متوسط شاخص کل بورس بوده و از این منظر میتوان عملکرد این صنعت را متوسط قلمداد کرد. طی دهمین ماه سالجاری درآمد شرکتهای شوینده بورس تهران بهمیزان ۳هزار و ۱۷۳میلیارد تومان به ثبت رسید که این میزان فروش در مقایسه با دیماه سال گذشته ۳۵درصد افزایش را تجربه کرده است. مقایسه فروش دهمین ماه سال با متوسط سالانه نیز از رشد ۲۰درصدی فروش دیماه محصولات پاککننده بورس تهران حکایت دارد. در ۱۰ماه سالجاری ۲۶هزار میلیارد تومان فروش توسط شرکتهای شوینده بازار سرمایه به ثبت رسیده که در قیاس با ۱۰ماه نخست ۱۴۰۲ رشد ۲۶درصدی را تجربه کرده است.
با وجود جهش ریالی فروش این صنعت، درآمد دلاری شویندهها با نزول همراه شده است. در دهمین ماه از سالجاری، درآمد دلاری شرکتهای شوینده بازار سهام ۴۸میلیون دلار به ثبت رسید که در قیاس با دیماه سال گذشته ۱۹درصد کاهش یافته است. در میان هفت تولیدکننده محصولات شوینده بازار سرمایه، «قرن» بهترین عملکرد را در سالجاری تجربه کرده است. فروش دلاری این شرکت در ۱۰ماهه امسال ۱۳۵میلیون دلار به ثبت رسید که در مقایسه با ۱۰ماه نخست ۱۴۰۲، ۲۰درصد جهش یافته است.
جاماندگی دلاری کاشیسازان
سهامداران شرکتهای کاشیوسرامیک بازار سرمایه در ۱۰ماهه امسال متوسط بازدهی ۲۲درصدی را تجربه کردند که در قیاس با شاخص کل ۶درصد از رشد جا ماندهاند. در مقیاس نقطه به نقطه، در دیماه سالجاری مجموع فروش صنعت کاشیوسرامیک بهمیزان ۷۱۷میلیارد تومان به ثبت رسیده که در مقایسه با دی ۱۴۰۲ بهمیزان ۴۲درصد افزایش را تجربه کرده است. مقایسه فروش دهمینماه کاشیسازان با متوسط سالانه نیز از افزایش ۱۳درصدی درآمد این صنعت در دیماه حکایت دارد. طی ۱۰ماه نخست امسال، مجموع درآمد ثبتشده توسط کاشیسازان بهمیزان ۶هزار و ۳۵۵میلیارد تومان به ثبت رسید که در قیاس با ۱۰ماه مشابه سال گذشته افزایش ۲۰درصدی را تجربه کرده است. با وجود رشد ریالی فروش کاشیسازان، ارزیابی دلاری درآمد این صنعت نشان از نزول درآمد در دورههای مختلف دارد. در دهمین ماه از سالجاری فروش دلاری شرکتهای کاشیوسرامیک بازار سهام حدود ۱۱میلیون دلار به ثبت رسید که در مقایسه با دی ۱۴۰۲، ۱۵درصد نزول را تجربه کرده است. در بازه ۱۰ماهه نیز فروش دلاری شرکتهای کاشیوسرامیک بازار سهام با نزول ۴درصدی به ۱۳۴میلیون دلار تقلیل یافته است. از میان ششنماد فعال در صنعت کاشیوسرامیک بورس تهران، «کساوه» و «کسعدی» بیشترین میزان رشد فروش دلاری را در سالجاری تجربه کردهاند. درآمد دلاری هردو شرکت مذکور در قیاس با ۱۰ماه نخست سال گذشته ۲درصد افزایش را به ثبت رسانده است.
چشمانداز مثبت قندوشکریها
شرکتهای قندوشکر بازار سرمایه در ۱۰ماه امسال بازدهی ۱۰درصدی را نصیب سهامداران کردند. مقایسه بازدهی کسبشده توسط سهامداران این صنعت با شاخص کل از جاماندگی ۱۸درصدی بازدهی قندوشکریها حکایت دارد. در دهمین ماه از سالجاری مجموع فروش ثبتشده توسط شرکتهای قندوشکر بهمیزان ۲هزار و ۶۲۴میلیارد تومان بوده که چه در قیاس با دی ۱۴۰۲ و چه در مقایسه با متوسط سالانه جهش ۸۴درصدی را تجربه کرده است. در ۱۰ماه امسال فروش قندوشکریها بهمیزان ۱۴هزار میلیارد تومان به ثبت رسید که در مقایسه با ۱۰ماه نخست ۱۴۰۲ رشد ۱۶درصدی را به ثبت رسانده است. با توجه به افزایش نرخ فروش چغندرقند، سهامداران در انتظار صدور مجوز افزایش نرخ شرکتهای قندوشکری هستند.
شرکتهای این صنعت دیماه طلایی را سپری کردند، بهطوری که علاوه بر جهش ریالی درآمد قندوشکریها، فروش دلاری این صنعت نیز با افزایش ۱۰درصدی بهمیزان ۴۰میلیون دلار به ثبت رسید. با توجه به انتظار فعالان از صدور مجوز افزایش نرخ صنعت قندوشکر، میتوان انتظار رشد درآمد و همچنین سودآوری این صنعت را طی دورههای آتی داشت. از میان ۱۲نماد فعال در صنعت قندوشکر بازار سهام، «قشکر» بهترین عملکرد را در سالجاری تجربه کرده است. درآمد دلاری این صنعت در بازه ۱۰ماهه امسال با جهش ۷۰درصدی نسبت به مدت مشابه، بهمیزان ۶میلیون دلار به ثبت رسیده است.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست