چهارشنبه 17 بهمن 1403 شمسی /2/5/2025 10:24:06 AM
  • گروه مطلب:| گزارش| بورس| فارسی|
  • کد مطلب:88355
  • زمان انتشار:چهارشنبه 17 بهمن 1403-6:15
  • کاربر:
پرتفوهای پربازده بازار سهام از چه فیلترهایی عبور می‌کنند؟

در رالی پاییزی بورس، تعداد اندکی از نمادها عملکردی بهتر از شاخص‌ها داشتند. سبدهای بورسی نیز به اندازه نماگرها رشد قیمتی را تجربه نکردند. 
بازی‌خوانی سبد برنده بورس

اما بررسی‌ها نشان می‌دهد پرتفوهایی که بخش قابل توجهی از آنها را نمادهای بنیادی تشکیل می‌دهد، سبد برنده بازار شدند. مطابق با گزارش‌های ماهانه و فصلی شرکت‌ها و بر اساس ۵فیلتر بنیادی، سه سبد شامل نمادهای پرپتانسیل مورد بررسی قرار گرفتند. هر سه سبد، با رشد مساوی یا بیشتر از شاخص در رالی اخیر، بازدهی قابل قبولی را نشان دادند.
علی قاسمی: چینش سبدی از سهام که به‌طور میانگین بتواند بازدهی بین دو شاخص اصلی بازار، یعنی شاخص هموزن و شاخص کل را به ارمغان آورد، کار دشواری است. اما بررسی‌‌‌ نمادهای پربازده بازار نشان می‌دهد که معمولا (نه الزاما) بازدهی خوب این نمادها از عملکرد بنیادی خوبشان نشات گرفته است. هرچند بازدهی غیرنرمال و داده‌‌‌های پرت بازدهی نیز در هر بازه زمانی در میان نمادها دیده می‌شود. به‌طور کلی در این گزارش، ضمن بررسی عملکرد ماهانه فروش شرکت‌ها و صورت‌های مالی شش‌ماهه در سه‌دوره زمانی، برخی از نمادها از فیلترهای سخت بنیادی (بدون دخالت احساسات تحلیلگر) عبور داده شده است. در نهایت سه‌سبد جداگانه براساس هر گزارش مالی تهیه شده است.

بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد این سه سبد که همه آنها در رالی اخیر بورس چیده شده‌‌‌اند، به‌طور هموزن، بازدهی بهتر از شاخص کل بورس را به ارمغان آورده‌‌‌اند. ضمن آنکه «دنیای‌اقتصاد» در نیمه اول هرماه به طور جزئی به بررسی این گزارش‌‌‌ها پرداخته است.

نمادهای خوب از چه فیلترهایی می‌‌‌گذرد؟
مفروض اصلی این گزارش، عملکردهای فروش ماهانه شرکت‌ها، صورت‌های مالی فصلی و به‌طور کلی مفروضات بنیادی مانند P/E آینده‌‌‌نگر (P/E Forward) است. علاوه بر این، براساس سه گزارش مختلف مالی، عملکرد صنایع مورد واکاوی قرار گرفته و سه‌سبد مختلف از این گزارش‌‌‌ها استخراج شده است. نمادهای فیلترشده از این گزارش‌‌‌ها در مرحله اول براساس آنکه P/E آینده‌‌‌نگر زیر ۶واحد داشته باشند، استخراج می‌شوند. شرط دوم فیلتر، آن است که رشد درآمد هر ماه یا فصل نسبت به فصل یا ماه مشابه سال قبل حداقل به اندازه رشد قیمت دلار باشد. سوم، درآمد یا سود هر فصل بیش از میانگین سال باشد. چهارم، سود هر فصل نسبت به فصل قبل، حداقل ۶درصد و درآمد هر ماه نسبت به ماه قبل حداقل ۲درصد (براساس تورم) افزایش داشته باشد. شرط آخر نیز آن است که درآمد یا سود تجمعی از ابتدای سال نسبت به مدت مشابه سال قبل حداقل به اندازه رشد دلار افزایش یابد.
با این مفروضات سخت‌‌‌گیرانه تعدادی از نمادها از فیلتر مورد نظر عبور خواهند کرد که در ادامه به بررسی این نمادها و بازدهی آنها در قالب سبد خواهیم پرداخت.

بررسی سه سبد براساس فیلترها
در این گزارش فرض اصلی بر آن است که در رالی اخیر چه سبدی چیده شود. در روند صعودی فعلی، به نظر کارشناسان بازار سرمایه، همه صنایع و نمادها رشد قیمتی خوبی را تجربه نکردند؛ بلکه نمادهای بنیادی و صنایع پرپتانسیل بازدهی بهتری خلق کرده‌‌‌اند. براساس صورت‌های مالی نیمه اول سال و اعمال فیلترهای مذکور، ۲۳نماد مد نظر قرار گرفتند. از آنجا که همه گزارش‌‌‌ها تا پایان مهرماه و اوایل آبان‌‌‌ماه منتشر شده‌اند، مبنای محاسبه بازدهی از آبان تاکنون بوده است. این سبد که شامل صنایع فولادی، سیمانی، پتروشیمی و محصولات کشاورزی است، از ۲آبان‌‌‌ماه سال‌جاری تاکنون موفق به کسب بازدهی ۵۶درصدی شده است. در این مدت، شاخص کل تنها ۴۲درصد بازدهی را به ارمغان آورده است. با توجه به آنکه وزن صورت‌های مالی ۶ماهه بیشتر بود، از بررسی گزارش‌‌‌های مهرماه صرف نظر شده است. با این حال، به احتمال زیاد از این گزارش‌‌‌ها نیز سبد خوبی استخراج خواهد شد.

دومین سبد براساس گزارش‌‌‌های ماهانه آبان و اعمال فیلترهای مورد اشاره چیده شده است. این سبد که شامل ۱۶نماد از صنایع مختلف است، از ۹آذر (زمان انتشار همه گزارش‌‌‌های ماهانه صنایع) تاکنون بازدهی ۱۶درصدی داشته است. شاخص کل نیز در این مدت، بازدهی ۱۶درصدی را ثبت کرده است. سبد سوم براساس گزارش‌‌‌های آذرماه بسته شده است. این سبد که از ۷دی‌‌‌ماه مورد بررسی قرار گرفته، شامل ۸نماد بوده که به‌طور هموزن ۸درصد بازدهی را از ۷دی‌ماه تاکنون به ثبت رسانده است.

طی این مدت، نماگر اصلی بورس ۲درصد افت کرده است. چینش سبد براساس گزارش‌های مالی شرکت‌ها یکی از راه‌‌‌هایی است که طبق آن می‌‌‌توان به بازدهی معقول در بازار رسید. دخیل کردن نظرات هر سرمایه‌گذار مطابق با انتظارات می‌‌‌تواند در نحوه چینش پرتفوها تاثیرگذار باشد. ضمن آنکه نمادهای مورد بررسی در یک مقطع زمانی که در گذشته بوده است، از چند فیلتر بنیادی عبور کرده‌‌‌اند و الزاما در مقطع فعلی ارزنده نیستند.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین