پنجشنبه 14 فروردين 1404 شمسی /4/3/2025 2:13:06 PM

🔻روزنامه تعادل
📍 اقشار محرومی که بازی اقتصاد را باخته‌اند
✍️ پیمان مولوی
چرا اینقدر فقر در میان جمعیت مستاجران ایرانی افزایش یافته است؟چرا تقاضا برای خانه‌های اشتراکی و یک خانه برای چند خانواده زیاد شده است؟ چرا پشت بام خوابی و...افزایش یافته؟ پاسخ به همه این پرسش‌ها، ناشی از این واقعیت است که سیاست‌گذاران درک درستی از اصول علم اقتصاد و بایدها و نبایدها ندارند. اقتصاد در عین همه پیچیدگی‌ها، دشواری‌ها و معادلات چند لایه، اصولی ساده، روتین و روان دارد. علم اقتصاد چند رکن اصلی دارد که رعایت آنها باعث بهبود شاخص‌ها می‌شود. از جمله اینکه باید با سایر بازیگران اقتصادی در سطح جهان روابط نزدیک و مستمری داشت و از انزوا دوری کرد. گزاره دوم، تکیه بر اصول اقتصاد بازار آزاد است. در وهله بعد تا حد امکان باید از دخالت‌های دستوری و خلق‌الساعه خودداری کرد. مهم‌ترین گزاره اما به رسمیت شناختن فعالیت‌های بخش خصوصی است. بخش خصوصی باید سهم واقعی خود را در اقتصاد به دست بیاورد و نهادهای مسوول هم باید این سهم و جایگاه و ظرفیت را تایید کنند.

اما در اقتصاد ایران به این گزاره‌ها و ضرورت‌ها توجه نمی‌شود. نمونه‌های بسیاری وجود دارد که در آنها فعالان بخش خصوصی، به دلیل رویکردهای سیاسی و جناحی، امکان فعالیت روتین در اقتصاد را نیافته و با مشکلات عدیده‌ای برای ایفای یک نقش روتین در اقتصاد مواجه می‌شوند. نمونه بارز یک چنین تلاش‌هایی را در جریان خصوصی‌سازی یک شرکت خودروسازی به عینه می‌توان مشاهده کرد. نمونه بعدی تصمیمات اشتباه را در بازار مسکن مس توان مشاهده کرد. واقع آن است که امروز جمعیت مستاجران ایرانی با فشار زایدالوصفی برای تهیه یک واحد مسکونی حداقلی مواجهند. طی سال‌های سال مسوولان راهبردهای تکراری و کلیشه‌‌ای را برای بهبود وضعیت مردم در این بازار تجربه کرده‌اند. ایده‌های چون افزایش ۲۵درصدی میزان اجاره‌بها، پرداخت تسهیلات ودیعه و...این راهبردها طی سال‌های اخیر از سوی اغلب دولت‌ها اتخاذ شده است. اما نتیجه بخش نبوده است. اساسا وقتی در اقتصادی، تورم وجود دارد و تورم به همه اقتصاد سیگنال می‌دهد و مسیر را به آنها نمایان می‌کند، این نوسان به همه بازارها از جمله بازار مسکن، ارز و... سرایت می‌کند. وقتی تورم در اقتصاد کنترل نشود و نتوان بر آن فائق آمد، بازارهای مختلف وارد نوسان و تکانه می‌شوند. با افزایش قیمت مسکن، بازار اجاره‌بها هم تاثیر پذیرفته و افزایشی می‌شود. مشکل اصلی اقتصاد ایران تورم است. ریشه اصلی بروز تورم هم نظام تصمیم‌سازی‌های داخلی و تحریم‌های اقتصادی است. در شرایطی ایرانیان با مشکل فزاینده مواجهند که در سایر کشورها از جمله کشورهای منطقه، کشورهای اروپایی و... این مشکل حل و فصل شده است. روند عرضه مسکن در ایران پس از اجرای مسکن مهر، دچار اخلال شد. زمانی که طرح مسکن مهر که برای دهک‌های محروم بود، به توفیق نرسید و کلیت اقتصاد ایران را با مشکل همراه کرد، دولت‌ها از اجرای طرح‌های ساخت و ساز جلوگیری کرده و دیگر روند عرضه مسکن در ایران با اخلال همراه شد. وقتی عرضه مسکن در وضعیت توازن و تعادل قرار نداشته یاشد، طبیعی است که مشکلات عدیده‌ای برای مستاجران و متقاضیان مسکن شکل بگیرد. در اقتصاد ایران هم دولت باید تکلیف خود را با نظم و نظامات بازارها مشخص کند. دولت در بخش‌هایی که نباید دخالت و دستوری ارایه کند، دخالت می‌کنند و دستور می‌دهد اما در بخش‌هایی که باید ورود کرده، نظارت کند و از دهک‌های کم برخوردار دفاع کند، حضور جدی ندارد. هیچکس نمی‌گوید دولت به سبک ساختارهای سوسیالیستی وارد شده و همه ارکان را به دست گیرد، اما لازم است برای بهبه مندی دهک‌های محروم برنامه‌ریزی و اقدام کند. برای این منور از تجربه‌های سایر کشورها هم می‌تواند مد نظر قرار گیرد. دولت در بسیاری از کشورهای سرمایه داری نقش جدی دارد. در انگلیس خانه‌های عمومی برای حمایت از دهک‌های محروم ساخته و عرضه می‌شود. در سوئد هزینه اجاره‌بهای این دهک‌ها توسط دولت پرداخت می‌شود. در آلمان هم خانه‌های ویژه‌ای برای این اقشار ساخته شده است. ایران هم می‌تواند واحدهای ویژه‌ای برای این اقشار و دهک‌های تهیه کند. مثلا برای دانشجویان می‌توان از واحدهای ۳۰تا ۵۰متری استفاده کرد. برای زوج‌های جوان واحدهای ۶۰ تا ۸۰متری و برای زوج‌هایی که فرزند دارند از واحدهای بزرگ‌تر استفاده کرد.


🔻روزنامه دنیای اقتصاد
📍 اقتصاد و سرمایه انسانی
✍️ هاتف هاتفی‌پور
مفهوم سرمایه انسانی ناظر به ارزش اقتصادی تجربه و مهارت نیروی کار است و هرچند یک دارایی نامشهود بوده و در ترازنامه شرکت‌ها ذکر نمی‌شود، ولی موجب افزایش سطح بهره‌وری و در نهایت سودآوری خواهد شد.
هرچه شرکتی سرمایه‌گذاری بیشتری روی کارمندان خود انجام دهد، شانس موفقیت و کسب سهم بازار آن شرکت بیشتر می‌شود.
میان سرمایه انسانی و رشد اقتصادی رابطه‌ای قوی وجود دارد (به‌ویژه در میزان و سهم سرمایه‌گذاری در حوزه آموزش) و تاثیر آن بر رونق اقتصادی بر کسی پوشیده نیست. هرچند برخی از دولت‌ها پا را فراتر گذاشته و از محل درآمدهای خود، آموزش را با هزینه‌ای کم (سرشار از سوبسید) یا حتی در مواردی به‌صورت رایگان ارائه می‌دهند، فارغ‌التحصیلان سرمست از آموزش ارزان یا رایگان دولتی نیز به شرط عدم مهاجرت، وارد بازار کار می‌شوند و اغلب حقوق بالاتری مطالبه می‌کنند و به تبع آن میزان بیشتری در روزمره خود هزینه می‌کنند.

برخی از متخصصان علم اقتصاد در این امر توافق دارند که آنچه در نهایت روند توسعه اقتصادی و اجتماعی یک‌کشور را تعیین می‌کند، منابع انسانی آن کشور است و اهمیت و نقش سرمایه انسانی در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی کمتر از سرمایه پولی و شبه‌پولی نیست. اهمیت و نقش سرمایه انسانی آموزش‌دیده، با مهارت کافی و سخت‌کوش بر رشد اقتصادی در کشورهایی نظیر ژاپن، تایوان، هنگ‌کنگ، کره‌جنوبی و... که اغلب منابع طبیعی محدودی دارند، موید این مهم است.

البته این موضوع به این معنا نیست که سرمایه نقدی و تکنولوژی و ماشین‌آلات در اقتصادهای مدرن نقش ناچیزی دارند؛ اما به هر حال نقش نیروی کار و مدیران ماهر و کارفرمایان خلاق در اقتصاد برای بهره‌برداری کارآمد از این تجهیزات و ماشین‌آلات قابل اغماض نیست. موفقیت یک کشور بستگی به این دارد که تا چه حد می‌تواند از توانایی و ظرفیت افراد آن جامعه استفاده کند.
چنانچه دولتمردان با سرمایه‌های انسانی خود بدرفتاری کنند و به گفت‌وگو ننشینند و درک متقابلی از آنها نداشته باشند، موجب می‌شود که افراد سرخورده شوند و روی خود و مهارتشان سرمایه‌گذاری نکنند و از بخش عمده‌ای از توانایی‌های خود غافل شوند و این امر به خودی خود، بی‌آنکه مهم باشد از چه مقدار پول و تکنولوژی و تجهیزات و ماشین‌آلات استفاده می‌کنند، موجب عدم توفیق آن کشور در بازارهای جهانی خواهد شد. توانایی ایجاد و بهره‌برداری از دانش و مهارت به‌صورت کارآمد و مفید، درجه موفقیت یک جامعه را مشخص می‌سازد و مدیریت دانش در دنیای پیشرفته اهرم قدرت و رمز موفقیت به شمار می‌آید.

حال یک سوال مهم به‌وجود می‌آید؟! کشورهای کمونیستی همچون کوبا یا کره‌شمالی که در زمینه تمرکز روی تحصیل و رشد سواد در جمعیت کشورهایشان، عملکرد موفقی داشته‌اند (حداقل بنابر آمار و ارقام ارائه‌شده)؛ چرا اقتصاد ضعیف و شکننده‌ای دارند؟

جواب آن است که علاوه برتحصیل و سواد جمعیت کشور، یک محیط اقتصادی سالم نیز مورد نیاز است. کشورهایی که حتی با وجود افراد تحصیل‌کرده، عملکرد ناموفقی داشته‌اند، سایر جنبه‌های موردنیاز برای عملکرد صحیح اقتصاد از جمله بازارهای آزاد، سیستم قیمت‌های انعطاف‌پذیر و غیردستوری، انتخابات آزاد و... را در دستور کار خود قرار نداده‌اند.


🔻روزنامه کیهان
📍 نصرالله؛ درخت پرثمر مکتب روح‌الله
✍️ حسن رشوند
سید حسن نصرالله از استثنایی‌ترین روحانی‌هایی بود که در مکتب
امام خمینی(ره) و در ادامه آن در مکتب رهبر معظم انقلاب تربیت یافت و تکامل پیدا کرد. تا چند روز پیش باور نداشتیم که او از میان ما رفته است و تا قبل از اینکه جسم پاکش به خاک سپرده شود منتظر بودیم ققنوس‌وار از خاکستر ضاحیه سر برآورد و با همان طمأنینه همیشگی و خنده‌های زیبا پشت تریبون بایستد و چشمان ما خیره به صفحه تلویزیون و گوشهایمان ششدانگ به سخنرانی‌های او جمع باشد و حتی پلک نزنیم تا مبادا لحظه‌ای از دیدن آن چهره با صلابت
جا بمانیم. ولی افسوس که روز یکشنبه همه این آرزوها را همراه با تشییع پیکر مطهرش به باد صبا سپردیم و به چشم‌، دل، گوش خود نوید بازگشت او به همراه مولایمان امام زمان (عج) در ظهور را دادیم. سید مظلوم و حامی کودکان غزه‌، ما را تاب زمان طولانی نیست‌، به شرافتت قسم ‌ای عزت دهنده دین خدا و شرف مقاومت‌، چشم انتظارمان مگذار و حالا که پیش مولایمان عزت و اعتباری داری از حضرتش بخواه تا با ظهورش دیدارمان هرچه زودتر تازه گردد. دیگر باور کردیم که رفتی و یقین داریم که باز می‌گردی!
شهید سید حسن نصرالله الگوی روحانیت عصر ما بود. همان الگویی که پیر خوش‌ضمیر جماران در منشور روحانیت خود در سوم اسفند ۱۳۶۷ جماعتی از جنس او را برای نسل امروز و نسل‌های آینده به درستی به تصویر کشیده بودند. شهید نصرالله بیش از ۴۰ سال همچون سدی محکم و نفوذناپذیر در برابر جنایتکاران صهیونیستی ایستاد. او مصداق بارز آیه ۳۰ سوره مبارکه فصلّت بود که می‌فرماید: «ان الذین قالوا ربنا الله ثم استقـموا تتنزل علیهم الملـئکة الاتخافوا و لاتحزنوا و ابشروا بالجنة التی کنتم توعدون.» «در حقیقت کسانی که گفتند پروردگار ما خداست سپس ایستادگی کردند، فرشتگان بر آنان فرود می‌آیند (و می‌گویند)‌ هان بیم مدارید و غمگین مباشید و به بهشتی که وعده یافته بودید شاد باشید.» این وعده الهی برای شهید نصرالله و یاران وفادار او محقق شد و با تشییع بی‌نظیری که در بیروت انجام شد همه آنها که در مراسم تشییع حاضر شدند و دهها میلیون نفری که به دلیل محدودیت از این حضور محروم بودند و در مساجد، حسینیه‌ها و تکیه‌ها همزمان با مراسم تشییع برای سید مقاومت در جای جای این کره خاکی همراه با ملائکه و فرشتگان اشک ریختند، مهر تایید بر۴۰ سال زندگی سراسر مبارزه و عزت‌آفرین این سید الهی زدند. این روزها حجم زیادی از مطالب رسانه‌ها به دلنوشته برای سید مقاومت اختصاص یافته است که درخور توجه و تقدیر است اما از این نکته نباید غافل بود که شهید نصرالله شاگرد مکتبی است که حضرت روح الله بنای آن را گذاشت و در منشور روحانیت که از قضا سالگرد صدور آن‌، تقارن با مراسم تشییع این روحانی الهی بود‌، درسی برای شناخت روحانیون واقعی است.
اگر بخواهیم یک تعریف و توصیف از شخصیت شهید نصرالله به عنوان روحانی شاخص و در تراز اسلام ارائه دهیم آن تعریف این است که؛ شهید نصرالله، شاخص، الگو و مصداق اتم و اکمل از جریان روحانیت اصیل، ربّانی و تراز در منظومه اسلام ناب محمدی (ص) است. جریان اصیلی که امام خمینی (‌ره) به خوبی آن را در «پیام منشور روحانیت» تبیین فرموده بودند.
روزهای ابتدائی اسفند ۱۴۰۳، در کنار برگزاری آئین باشکوه تشییع پیکرهای دو سید شهید مقاومت، سید حسن نصرالله و سید‌هاشم صفی‌الدین، در حافظه تاریخی انقلاب اسلامی، یادآور یکی از پیام‌های تاریخی امام راحل در موضوع بسیار مهم جریان‌شناسی روحانیت معاصر است. امام (ره‌) در این پیام که به پیام منشور روحانیت شهرت یافت، دو خط و جریان از روحانیت را به طور شفاف و متمایز تبیین کردند. خط اول، روحانیت ربّانی، متعهد و وارسته که پرچمدار اسلام ناب محمدی(ص) و مبارزه با طاغوت‌ها و مستکبرین است. و خط دوم، که اندک و کم‌شمارند، یا اسیر تحجّرند یا گرفتار تجدد، اما هر دو، دو روی یک سکه‌اند.
و اما جایگاه سید مقاومت را در کجای منشور روحانیت حضرت امام(ره) می‌توانیم جست‌وجو کنیم. با هم مرور می‌کنیم:
۱-امام راحل در پیام منشور روحانیت خود که در واپسین ماه‌های عمر با برکتشان صادر کردند در تبیین عظمت جایگاه الهی روحانیون متعهدی نظیر شهید سید حسن نصرالله نوشتند: «... سلام بر حماسه‌سازان همیشه‌ جاوید روحانیت که رساله علمیه و عملیه خود را به دم شهادت و مرکب خون نوشته‌اند و بر منبر هدایت و وعظ و خطابه ناس از شمع حیات‌شان گوهر شب‌چراغ ساخته‌اند. افتخار و آفرین بر شهدای حوزه و روحانیت که در هنگامه نبرد، رشته تعلقات درس و بحث و مدرسه را بریدند و عقال تمنیات دنیا را از پای حقیقت علم برگرفتند و سبک‌بالان به میهمانی عرشیان رفتند و در مجمع ملکوتیان شعر حضور سروده‌اند. سلام بر آنان که تا کشف حقیقت تفقه به پیش تاختند و برای قوم و ملت خود منذران صادقی شدند که بند‌بند حدیث صداقت‌شان را قطرات خون و قطعات پاره‌پاره پیکرشان گواهی کرده است و حقاً از روحانیت راستین اسلام و تشیع جز این انتظاری نمی‌رود که در دعوت به حق و راه خونین مبارزه مردم خود، اولین قربانی‌ها را بدهد و مُهر ختام دفترش شهادت باشد. آنان که حلقه ذکر عارفان و دعای سحر مناجاتیان حوزه‌ها و روحانیت را درک کرده‌اند در خَلسه حضورشان آرزویی جز شهادت ندیده‌اند و آنان از عطایای حضرت حق در میهمانی خلوص و تقرب جز عطیه شهادت نخواسته‌اند».
چه زیبا امام عزیز ما سرنوشت و عاقبت سید مقاومت را دیده بودند. سیدی که جزو آن دسته روحانیونی بودند که فرزند ۱۸ ساله خود را در راه آزادی مناطق جنوب لبنان در سال ۱۹۹۷ یعنی سه سال قبل از آزاد سازی جنوب لبنان از دست دژخیمان رژیم صهیونیستی قربانی کرده بود و مُهر ختام دفتر خود را نیز در مِهر ۱۴۰۳ با شهادت خویش به دست رژیم جنایتکار صهیونیستی آن ‌هم نه با یک بمب، بلکه با ۸۵ تن بمب‌های سنگرشکن بست تا درماندگی و سبعیت چنین رژیمی را برای همیشه در حافظه تاریخ ثبت کرده باشد.
۲-امام راحل، در تبیین جایگاه و نقش مکتبی و جریانی روحانیون اصیلی نظیر شهید سید حسن نصرالله در ابعاد سیاسی و اجتماعی در منشور روحانیت چنین مرقوم می‌فرمایند: «صدها سال است که روحانیت اسلام تکیه‌گاه محرومان بوده است.... آنان در هر عصری از اعصار برای دفاع از مقدسات دینی و میهنی خود مرارت‌ها و تلخی‌هایی را متحمل شده‌اند و همراه با تحمل اسارت‌ها و تبعیدها، زندان‌ها و اذیت و آزارها و زخم زبان‌ها، شهدای گران‌قدری را به پیشگاه مقدس حق تقدیم نموده‌اند...».
شهید نصرالله در طول ۳۲ سال رهبری خویش هیچ شبی را راحت نخوابید و از همان عنفوان جوانی که در سن ۲۱ سالگی با حکم حضرت روح الله دبیرکلی حزب‌الله را برعهده گرفت، در دو جبهه می‌جنگید. یکی در جبهه داخل با مخالفینی که می‌خواستند با دمیدن بر اختلافات بین شیعه‌، سنی و مسیحی‌، آتش جنگ‌های داخلی را برافروخته و لبنان را گرفتار جنگ‌های داخلی کنند و همزمان با خلع سلاح حزب‌الله‌، ابزار مقابله با دشمن بیرونی را از این حزب‌الله سلب کنند و از سوی دیگر‌، در مقابله با دشمن صهیونیستی لحظه‌ای آرامش نداشتند. زندگی او سراسر مبارزه بود. گواه این سخن، خروج صهیونیست‌ها از جنوب لبنان در سال ۲۰۰۰‌، جنگ ۳۳ روزه و شکست خفت بار آنها در سال ۲۰۰۶ و ایستادن تا پای جان برای مردم مظلوم غزه از مهر ۲۰۲۳ تا لحظه‌ای که از این دنیای خاکی در مهر ۲۰۲۴ پر کشید و دهها میلیون نفر را در سراسر جهان و منطقه عزادار خویش کرد.
۳- اکنون با چنین مراسم تشییع بی‌نظیری که تاکنون در هیچ یک از جوامع عرب مصداقی نداشته است‌،گستره‌ محبوبیت و تأثیرگذاری شهید سیدحسن نصرالله از لبنان، ایران و ‌کشورهای عربی فراتر رفته و اکنون شهادت او این اثرگذاری را در کل جهان افزایش داده است. امام راحل(ره) در پیام منشور روحانیت، راز این محبوبیت الهی را چنین تبیین می‌کنند: «آن‌ها با زهد و تقوا و ریاضت درس خوانده‌اند و پس از کسب مقامات علمی و معنوی نیز به همان ‌شیوه زاهدانه و با فقر و تهیدستی و عدم تعلق به تجملات دنیا زندگی کرده‌اند و هرگز زیر بار منت و ذلت نرفته‌اند... در ترویج روحانیت و فقاهت نه زور سرنیزه بوده است، نه سرمایه‌ پول‌پرستان و ثروتمندان، بلکه هنر و صداقت و تعهد خود آنان بوده است که مردم آنان را برگزیده‌اند... خصوصیات بزرگی چون قناعت و شجاعت و صبر و زهد و طلب علم و عدم وابستگی به قدرت‌ها و مهم‌تر از همه احساس مسئولیت در برابر توده‌ها، روحانیت را زنده و پایدار و محبوب ساخته است».
در درستی راه سید مقاومت و زندگی زاهدانه و سراسر خالصانه او همین بس که شخصیت‌های برجسته ادیان و مذاهب دیگر در تمجید او مرثیه‌ها می‌سرایند. آنجا که شیخ «خالد الملا» رئیس جماعت علمای اهل سنت عراق در بیان شخصیت این عزیز با ‌گریه می‌گوید: «دیگر از نصرالله چه می‌خواهید. پسرش را تقدیم کرد. جگر گوشه‌اش را تقدیم کرد. نصرالله ۴۰ سال‌، همچون سدی محکم‌، در برابر صهیونیست‌های جنایتکار ایستاد.۸۵ تن مواد منفجره بر سر او ریختند. این چه وحشتی است که صهیونیست‌ها از او دارند؟ شما می‌دانید ریختن ۸۵ تن مواد منفجره بر سر یک انسان یعنی چه؟ ای امت اسلام! او دیگر چه چیزی باید به شما تقدیم می‌کرد؟اگر نصرالله دنیا را می‌خواست، در لندن زندگی می‌کرد یا در لس آنجلس یا در دیگر کشورهای غربی یا شرقی. نمی‌مرد.او فرزند زهراست. زندگی می‌کرد. و بر خلاف میل هزاران مسلمان هر آنچه می‌خواست به او می‌دادند. ولی او عزت و کرامت را برای ما و امت ما و مقدسات ما می‌خواست. نصرالله را در قلب‌‌هایتان جای دهید.»
این است راز محبوبیتی که امام راحل از روحانیت می‌خواستند و شهید نصرالله ترجمان حقیقی این راز بود. او شاگردی بود که با وجود فرسنگ‌ها فاصله فیزیکی با امام‌، پیام آن حضرت را درک و به آن عمل کرد و این در حالی است که جماعتی خود را درحلقه یاران امام می‌دانسته و می‌دانند اما مسیری را طی کردند که برخلاف منشور روحانیت امام عزیز بود و به دلیل همین فاصله با آموزه‌های امام‌، امروز آنها در بین مردم مغضوب هستند.


🔻روزنامه ایران
📍 پیگیری دیپلماسی فناوری ایران در قاره اروپا
✍️ سید ستار هاشمی
بلگراد؛ شهر تاریخ و طبیعت، در تقاطع رودهای دانوب و ساوا در شبه‌جزیره بالکان، مقصد جدید مأموریت خارجی با هدف توسعه مناسبات معطوف به دیپلماسی فناوری است. شهری با ترکیبی دیدنی از سازه‌های مدرن، آثار تاریخی، کلیساها و قلعه‌های بازمانده از دوران تسلط عثمانی‌ها و اروپایی‌ها که گذشته و آینده را به یکدیگر پیوند می‌دهد و همچون دروازه‌ای برای ورود به قاره اروپا از موقعیت راهبردی و ژئوپلیتیک متمایزی برخوردار است. پس از سفر به کوبا، ونزوئلا، قزاقستان و امارات متحده عربی، این‌بار راهی صربستان شدیم، کشوری بانشاط و پرانگیزه که در سایه آرامش موجود در مناسبات دیپلماتیک، بیشترین حجم مبادلات ایران با کشورهای منطقه بالکان با این کشور است. حجم تجارت جمهوری اسلامی ایران و صربستان با رشد ۱۰۰ درصدی در سال ۲۰۲۳ به رقم ۱۲۰ میلیون یورو رسید. این امر به علاوه میانگین رشد بالای ۳ درصد برای نرخ تولید ناخالص داخلی صربستان در پنج سال گذشته، انتظار تداوم رشد اقتصادی و توسعه فضای همکاری‌های دو کشور را منطقی و بدیهی می‌سازد. در شش ماه گذشته علاقه و عزم جزم وزارت ارتباطات در دولت وفاق ملی برای بهره‌برداری از ظرفیت‌های دیپلماسی فناوری به منظور گسترش همکاری‌های اقتصادی و تجاری را بارها نشان داده و در سفر به صربستان نیز قصد داریم ایجاد زمینه‌های تعمیق همکاری‌های شرکت‌های فناور در حوزه‌های اطلاعات و ارتباطات و تأمین منافع مشترک را پیگیری و دنبال کنیم. در این سفر با همتایان صرب از جمله وزیر اطلاع‌رسانی و مخابرات و وزیر علوم و توسعه فناوری و نوآوری دیدارهایی تدارک دیده شده است تا آمادگی‌ جمهوری اسلامی ایران برای تبادل تجربیات، تعمیق همکاری‌ها و فراهم‌سازی زیرساخت‌های متنوع تحول دیجیتال و تشویق اقتصاد دیجیتال را اعلام کنیم و اجرای مفاد یادداشت‌ تفاهم‌های پیشین در زمینه افزایش ترافیک پستی دو کشور پیگیری شود. ایجاد صندوق سرمایه‌گذاری مشترک به منظور حمایت از نوآوری‌های دیجیتال، تسهیل فرآیندهای تجارت الکترونیک و افزایش واردات و صادرات محصولات فناورانه، راه‌اندازی و نگهداری مراکز داده، همکاری پارک‌های فناوری و دستیابی به راهکارهای مشترک تقویت امنیت سایبری، تنها بخشی از پیشنهادهای متعدد ایران در مذاکرات پیش‌رو است. بر همین اساس امضای سند همکاری مشترک میان تهران و‌ بلگراد با محوریت ایجاد و گسترش زیرساخت‌های فضای ابری و تعریف پروژه‌های مشترک در زمینه هوش مصنوعی، نشان‌دهنده عزم و‌ علاقه دو کشور به شکل‌دهی به مناسبات مستحکم فیمابین است. ریاست فعلی کشور صربستان بر ابتکار اجلاس جهانی «مشارکت جهانی برای هوش مصنوعی» و فعالیت اتاق ایران در بخش شرق‌شناسی دانشگاه بلگراد در پنج سال گذشته، از دیگر بسترهای مستعد موجود برای شکل‌دهی و ارتقای همکاری‌های علمی- پژوهشی دو کشور است. رویکرد جمهوری اسلامی ایران در تعاملات دوجانبه با جمهوری صربستان، ارج نهادن به عمر ۸۷ ساله روابط دو کشور و تأکید بر احترام متقابل با وجود تمام تفاوت‌های موجود، معطوف به حفظ ثبات و پایداری است. ظرفیت‌سازی برای گسترش همکاری‌ها در بخش‌های کمتر مورد توجه واقع شده در عرصه ارتباطات و فناوری اطلاعات در مناسبات دو کشور، با در نظر داشتن این واقعیت که رونق اقتصادی هر دو کشور به پیشبرد تحولات فناورانه و نوین در صنعت ارتباطات و‌ اطلاعات بستگی تام و تمام دارد، اهمیتی صدچندان می‌یابد. بی‌نیازی اتباع صربستان به روادید برای سفر به ایران با فرصت اقامت یک ماه در سال و برخورداری صربستان از بیشترین حجم تجارت ایران در میان کشورهای حوزه بالکان، آمادگی اجرای پروژه‌های مشترک در زمینه‌های نانوتکنولوژی و بیوتکنولوژی و تبادل بورس‌های تحصیلی، بخشی از قابلیت‌های بالقوه و بسیار در روابط دو کشور است. امید داریم این قابلیت‌ها با توسعه تعاملات و استمرار مذاکرات در ماه‌های آینده، فرصت‌ساز و ثمربخش باشد و ظرفیت‌های ایران و صربستان در حوزه‌های جدید فناوری اطلاعات و‌ ارتباطات را مکمل یکدیگر سازد. با عنایت به رویکرد دیپلماسی فناوری، بر این اعتقاد هستیم که فناوری اطلاعات و ارتباطات می‌تواند تسهیل‌کننده و سرعت‌دهنده روابط تهران و بلگراد باشد.


🔻روزنامه جهان صنعت
📍 اعدادی تلخ و آزاردهنده
✍️ محمدصادق جنان‌صفت
اطلاعات منتشرشده از سوی پژوهشکده پولی و بانکی- بازوی پژوهشی بانک مرکزی- درباره شاخص‌های رشد اقتصادی و شاخص رشد فعالیت‌های گوناگون که ماه دی را نیز شامل می‌شود مایه تاسف و اندوه است. این گزارش نشان می‌دهد سرعت رشد تولید ناخالص داخلی در دی‌ماه امسال با سقوط بیش از ۵۰‌درصدی از ۹/‏۳‌درصد دی‌ماه سال گذشته به ۷/‏۱‌درصد در دی‌ماه امسال سقوط کرده است. بررسی‌های پژوهشکده نشان می‌دهد در دی‌ماه امسال سرعت کاهش بخش نفت از سرعت رشد تولید ناخالص داخلی هم بیشتر بوده است.
به عبارت دیگر در حالی که دولت سیزدهم افتخار می‌کرد که به رشدهای بالا دست می‌یابیم و با توجه به اینکه دولت چهاردهم هنوز هیچ تصمیم بزرگی نگرفته،شعارهای داده شده بیهوده بوده است. سقوط رشد اقتصادی که شامل هر سه ماه آبان و آذر و دی‌ است با احتمال بالا در ماه‌های بهمن و اسفند نیز با همین روند ادامه خواهد داشت. سقوط رشد اقتصادی نشان می‌دهد تا دستیابی به رویای رشد ۸درصدی در سال نخست اجرای برنامه هفتم فاصله قابل اعتنایی داریم. به عبارت دیگر باید در ارقام برنامه تجدیدنظر یا راهی برای شتاب گرفتن رشد اقتصادی پیدا شود. کاهش رشد اقتصادی به معنای این است که کیک اقتصاد با توجه به رشد جمعیت به اندازه سال گذشته است و دهان‌های پرشماری همچنان باز می‌ماند و با توجه به نابرابری‌های توزیع درآمد کام‌شان شیرین نخواهد شد. این سقوط رشد اقتصادی نشان می‌دهد برای شتاب‌بخشی به رشد و رسیدن به رشد اقتصادی بالاتر نیاز به سرمایه‌گذاری خارجی در بخش‌های گوناگون یک الزام است و با توجه به سرمایه‌های داخلی نمی‌توان به رشدهای بالا دست یافت. نکته تلخ دیگر این است که کشورهای همسایه به ویژه عربستان و ترکیه به مثابه رقبای منطقه‌ای با رشدهای بالاتر همچنان از ایران جلوتر افتاده و رقابت با آنها سخت و ناممکن می‌شود.
چه باید کرد؟ یک کار این است که با همین دست فرمان جلو برویم و منتظر باشیم یک معجزه رخ دهد و اقتصاد ایران با شتاب بیشتری رشد کند که البته تجربه نشان می‌دهد این معجزه هرگز اتفاق نمی‌افتد. اگر با همین دست فرمان جلو برویم لازم است نارضایتی‌های احتمالی را نیز ببینیم. مردم انتظار دارند روزگارشان بهتر شود نه اینکه هر سال بدتر از سال پیش شود. یک راه دیگر که اقتصاددانان نیز توصیه می‌کنند این است که راه ورود سرمایه به اقتصاد کشور را باز کنیم. این کار انگار یک سد بزرگ در پیش رویش قرار دارد که باید برداشته شود. این سد نداشتن تعامل با بخش پیشرفته دنیاست. اعداد تلخی را در جانمان می‌ریزیم.


🔻روزنامه اعتماد
📍 تبلور در بازارهای جهانی
✍️ پریسا حاجی‌محمدی
جهانی شدن فرآیندی را توصیف می‌کند که طی آن اقتصادها، جوامع و فرهنگ‌های ملی و منطقه‌ای از طریق شبکه جهانی تجارت، ارتباطات، مهاجرت و حمل و نقل یکپارچه شده‌اند. این تحولات منجر به ظهور اقتصاد جهانی شد. با توجه به اقتصاد جهانی و جهانی شدن، اقتصادهای داخلی منسجم شده‌اند که منجر به بهبود عملکرد آنها شده است و تجارت بین‌الملل به عنوان تأثیر جهانی شدن در نظر گرفته می‌شود و به مبادله کالاها و خدمات بین کشورهای مختلف اشاره دارد و همچنین به کشورها کمک کرده است تا در محصولاتی که در آنها مزیت نسبی دارند تخصص پیدا کنند. به‌طور کلی ورود به بازارهای بین‌المللی برای کالا و خدماتی که شرکت ما ارائه می‌کند اهمیت بسزایی دارد و ما می‌توانیم اهمیت اقتصاد جهانی را با نگاه کردن به روابط بازارهای نوظهور درک کنیم. برای ورود در عرصه بین‌المللی بازار معاملات خود را درک کنید. در حالی که تحقیقات و کتاب‌ها و قوانین نوشته شده زیادی وجود دارد که می‌تواند مفید باشد، با این حال در برخی از بازارها، عدم درک قوانین محلی می‌تواند پرهزینه باشد، بنابراین دریافت مشاوره از بانک، اتاق بازرگانی یا حسابدار و مدیران سرمایه‌گذاری و مالی شما برای ورود به بازارهای جدید و بین‌المللی بسیار ارزشمند خواهد بود. نمایشگاه‌های تجاری هم می‌توانند نقطه شروع خوبی برای این کار باشند. یک قدم برای پیشبرد کار در کلاس جهانی این است که به کل چرخه تجارت خود فکر کنید، زیرا ممکن است فرصت‌هایی برای ساده کردن چرخه تجارت شما وجود داشته باشد و به شما کمک کند تا گزینه‌های خود را بررسی کرده و تجارت خود را روان‌تر کنید. همچنین مهم این است که یک چرخه تجارت پایدار بسازید. نمونه‌هایی از مشتریان بانک‌های تجاری و شرکت‌های میانی که از سوی خریداران / تامین‌کنندگان بزرگ و در برخی موارد از زنجیره تأمین خارج شده‌اند را همه ما دیده‌ایم. به این ترتیب، بازنگری چرخه تجاری پایدار بسیار سودمند است، زیرا می‌تواند به تقویت تأثیر مثبت بر شهرت و اعتبار برند شرکت کمک کند. همچنین ارائه انعطاف‌پذیری بیشتر در برابر اختلالات بازار می‌تواند به شما کمک کند تا به مجموعه متنوع‌تری از سرمایه‌گذاران دسترسی داشته باشید. مدل‌های مختلف را بررسی کنید.

برای تجارت جهانی مجبور نیستید یک دفتر بزرگ یا یک انبار بزرگ یا زیرساخت‌های بزرگ داشته باشید، فقط یک محصول یا خدماتی که دیگران می‌خواهند، کافی است؛ زیرا تعداد فزاینده‌ای از مشتریان در حال ایجاد روابط با شرکت‌های ثالث انبارداری یا ارائه‌دهندگان تدارکات هستند و اساسا با چند همکار، کار می‌کنند و کسب‌وکار خود را از طریق یک فرآیند کارآمد رشد می‌دهند و چه بسیار کارها که از دور مدیریت می‌شوند. به‌علاوه مراقب قوانین باشید! قوانین تغییر می‌کنند، اما کار با مشاوران مناسب می‌تواند به شما کمک کند تا در مسیر درست قرار بگیرید. بنابراین حواس‌تان باشد که آنها چگونه بر تجارت شما تأثیر می‌گذارند و آیا می‌توانید برای رسیدگی به آنها با بازار بین‌المللی انتخاب شده‌تان سازگار شوید زیرا به ‌طور کلی سیاست‌ها و استانداردها تاثیرگذارند، به‌ویژه در رابطه با اینکه چگونه بر کسب‌وکار شما تأثیر می‌گذارد. بسیاری از کسب‌وکارها می‌دانند چرا و چگونه قوانین تغییر می‌کنند، اما گاهی اوقات زمان زیادی را از دست می‌دهند که متعاقبا می‌تواند باعث فشار غیرضروری شده یا در برخی موارد شامل جریمه‌های سنگین شود. از تجارت بین‌المللی حمایت کنید، ناخودآگاه برخورد کرده‌ایم که تعدادی از کسب‌وکارها از وسعت و گسترش اجتناب می‌کنند، زیرا فکر می‌کنند صادرات گیج‌کننده و زمانبر است، بنابراین در مسیر خود باقی می‌مانند و این مایه شرمساری است زیرا پتانسیل رشد بسیار زیادی وجود دارد. چالش‌هایی که ممکن است فکر کنید طاقت‌فرسا هستند را می‌توان به راحتی با حمایت سازمان‌های همکار که قبلا این مسیر را رفته‌اند، مدیریت کرد. بنابراین فرصت تقویت یا رشد کسب و کار خود را از دست ندهید. ایجاد یک طرح صادراتی نیز یک نکته اساسی است. بازارهای با پتانسیل بالا را برای محصولات خود شناسایی کنید، به درس‌های آنلاین رایگان دسترسی داشته باشید تا دانش خود را در زمینه فروش در سطح بین‌المللی افزایش بدهید، جست‌وجو و درخواست برای فرصت‌های صادرات را با تجارت الکترونیک و پشتیبانی فروش آنلاین بین‌المللی را بررسی کنید و گزینه‌های مالی و بیمه‌ای و گمرکی را نیز بررسی کنید.


🔻روزنامه شرق
📍 کارخانه تولید یاغی
✍️ کامبیز نوروزی
در روزهای اخیر دو ویدئو نشان می‌دادند که دو زن سالمند در دو کوچه جدا قربانی دو سارق شده‌اند که چیزی، احتمالا طلا را به‌زور از آنها می‌ستانند و می‌گریزند. چند روز پیش‌تر دانشجوی جوانی قربانی سارقان خیابانی شد. در بزرگراه‌ها هم سارقان خیابانی بی‌کار نیستند. روزی نیست که خبری از این دست نیاید.
حکایت این‌همه مجرمان یاغی چیست؟

یاغی کسی است که به نظم موجود تن نمی‌دهد. به قانون کاری ندارد. کاری را می‌کند که خودش لازم می‌داند یا منافعش را تأمین می‌کند. نوعی از یاغی‌ها هستند که برای‌شان اخلاق معنایی ندارد. هدف آنها فقط منافع شخصی است که به بهای زیان به جان و مال کسی دیگر به دست می‌آورند، اما بعضی دیگر اتفاقا در عین بی‌‌پناهی برای ارزش‌های برتر است که یاغی می‌شوند، ولی طغیان آنها را قانونی که توان دفاع از عدالت و ضعیفان ندارد، جرم و جنایت می‌شناسد. کسانی که برای جامعه‌ای بهتر و عادلانه و آزاد اصطلاحا تلاش می‌کنند، یک نوع یاغی‌اند. نوع دیگری از یاغیان را می‌توان در رمان درخشان اینجه ممد اثر بزرگ یاشار کمال، یا زائر محمد تنگسیری در رمان تنگسیر صادق چوبک و فیلم امیر نادری، یا قیصر مسعود کیمیایی، یا کسی به نام گل محمد در کلیدر محمود دولت‌آبادی دید.

شخصیت‌هایی که در برابر ستم و جور، از نگاه خود ایستادند و مقابله کردند. خود مجریان عدالتی که می‌پنداشتند، شدند و سرانجام‌های دشواری یافتند. بر سر کاری که آنها را نزد مردم به قهرمانان بدل کرد، زندگی گذاشتند و شدند چیزی نزدیک به اساطیر. آنها در دفاع از خود و ستمی که کشیده‌اند و قدرت حاکم که توان یا انگیزه دفاع از ایشان را ندارد، خود مجری عدالت می‌شوند تا ارزشی را که از بین رفته است، احیا کنند. اما یاغیان دیگری هستند که خودشان به خیل ستمگران می‌پیوندند و بی‌گناهان را قربانی می‌کنند. جور و جرم و قتل و غارت و تجاوز پیشه می‌کنند. آدم‌ها را می‌چاپند. کاری ندارند که قربانی پیر است یا جوان، زن است یا مرد، داراست یا ندار. هرجا هرچه بتوانند، می‌کنند. این دسته نه دنبال عدالت‌اند، نه به ارزش و اخلاق فکر می‌کنند. اگر یاغیان دسته اول و دوم در برابر قدرتمندان می‌ایستند، یاغیان این گروه سراغ ضعیف‌ترها می‌روند.

هیچ‌گاه هیچ جامعه‌ای مصون از یاغیان و مجرمان نبوده و نخواهد بود. تا اینجا بحثی نیست.مشکل و بحران از آنجا آغاز می‌شود که: اولا تعداد یاغی‌ها بیشتر شود؛ ثانیا یاغیان برای منافع ناچیزی، خود و قربانی خود را با خطرات بزرگ روبه‌رو کنند. ارتکاب جرم نیز تابع تحلیل هزینه-فایده است. وقتی هزینه احتمالی جرم، کمتر از منافع احتمالی جرم باشد، یعنی ارتکاب جرم ساده و ارزان شده است. ثالثا یاغی جرم خود را آشکار و بی‌پرده انجام دهد.

یاغی‌ها از کجا می‌آیند؟

مدت‌هاست که مفهوم جانی بالفطره بی‌اعتبار شده است. کسی از زهدان مادر جانی و یاغی به دنیا نمی‌آید. شاید برخی خصوصیات ژنتیکی استعداد ارتکاب جرم بیافریند، ولی حتی چنین استعدادی زمانی بروز پیدا می‌کند که جامعه زمینه‌ای مناسب برای پروردن آن استعداد و ارتکاب جرم بگسترد. خیلی‌ها هستند که بدون چنین خصوصیات ژنتیکی هم به جرائم مختلف روی می‌آورند. سن سارقان پایین آمده است. یک فرمانده پلیس از افزایش عجیب «سرقت اولی‌ها» گفت. جان کلام همین‌جاست. جامعه جدید تحت اداره حکومت‌ها ساخته می‌شود.

آنچه در جامعه می‌گذرد، محصول اقتصاد و فرهنگ و سیاستی است که دولت پیش می‌برد. فقر، اقتصاد فاسد و لجام‌گسیخته و سرشار از تبعیض، دشوار‌شدن زندگی روزمره در برابر چاق‌شدن و رفاه بی‌حد گروهی اندک، مقابله با فرهنگ عمومی، تعارض‌های فراوان بین فرهنگ رسمی با فرهنگ و ارزش‌های عمومی، استمرار احساس نبود امنیت جانی و مالی فردی، ضعف نظام پلیسی، وجود قوانین ناعادلانه یا اجرانشدنی و بعضی عوامل دیگر خیلی‌ها را یاغی می‌کند. خیلی‌ها را در تنگناهایی قرار می‌دهد که راه گریز را از گردنه‌های سخت زندگی، هرچند به غلط، در ارتکاب جرم می‌یابند. آن کسی که جرم می‌کند، باید دستگیر و محاکمه و زندانی شود. تردیدی نیست، اما تکلیف محیطی که در آن یاغی ساخته می‌شود و آدم‌هایش به سمت‌و‌سوی جرم کشانده می‌شوند، چیست؟ تکلیف وضعیتی را که یاغی تولید می‌کند، چگونه باید دید و شناخت و حل کرد؟ هر اندازه نظام حکمرانی غافل از این باشد که در کنار گرفتن و مجازات یاغی‌ها، اساس کار را با اصلاح اقتصاد و سیاست و برنامه‌های اجتماعی و فرهنگی در راستای پیشگیری از جرم درست نکند و این زمینه‌ جرم‌زای یاغی‌پرور را برنچیند، اوضاع بدتر و سخت‌تر خواهد شد. بشتابید که غفلت موجب پشیمانی است.


🔻روزنامه همشهری
📍 جدیت دستگاه قضا در پیگیری مطالبات مردم
✍️ عثمان سالاری
مردم در ایام اخیر مطالبات مهم و جدی‌ای در موضوع پرونده‌های قضایی داشته‌اند که به‌نحوی از انحا خواستار پیگیری آنها و محاکمه مجرمان بودند. نکته مهمی که باید در ابتدا عرض شود این است که پرونده‌های قضایی مورد مطالبه عموم مردم دارای پیچیدگی‌ها و غوامض خاص خودش است که دستگاه قضایی کشور با توجه به فراخور موضوع، نوع اتهام و تعداد متهمان دست به تعقیب افراد و محاکمه و مجازات آنها می‌زند و در ادامه نیز این مسیر را ادامه می‌دهد. موضوع مهم که مردم باید آن را درنظر بگیرند این است که گاهی بیان روند و نتیجه پرونده‌های تکمیل‌نشده می‌تواند تالی فاسدی داشته باشد. به تعبیری گاهی برخی ملاحظات مختلف مانع آن می‌شود که دستگاه قضا بخواهد جزئیات یک پرونده را به‌طور رسمی بیان کند؛ چراکه منجر به پدیدآمدن آفت‌هایی در روند رسیدگی می‌شود.
تا جایی که اطلاعات وجود دارد دستگاه قضایی کشور با قدرت و دقت درحال بررسی پرونده‌های مختلفی است که این روزها عموم جامعه نسبت به آن حساس شده‌اند و خواهان نتیجه آن هستند. اما باید اشاره داشت که سیستم دادرسی روند خاص خودش را طی می‌کند. باید تحقیقات مقدماتی و بررسی‌های لازم اول با درنظرداشتن ملاحظات صورت بگیرد و سپس با اجرای محاکمات علنی عموم مردم و جامعه هم از وضعیت پرونده‌ها آگاهی لازم را به‌دست آورند.
گاهی برخی از مردم چنین انتظاری دارند که قوه قضاییه ما باید در اسرع وقت متهمان و مجرمان را دستگیر و با صدور یک حکم سنگین آنان را به اشد مجازات محکوم کند! ولی حقیقت آن است که قوانین ما و دادرسی ما اجازه نمی‌دهد تا تکمیل‌شدن پرونده و تحقیقات کسی، ولو اینکه جرمی را مرتکب شده است محکوم و مجازات شود. از این‌رو نیاز است که خود مردم هم در قبال مطالباتشان صبر و شکیبایی پیشه کنند و با اعتماد به دستگاه قضایی کشور منتظر سپری‌شدن روند دادرسی و محاکمه افراد باشند.
در این مدت بنا به مشاهدات و تحقیقات باید به جرأت بیان شود که قوه قضاییه ما در برخورد با افرادی که مجازات و محاکمه‌شان مطالبه مردمی بوده است کارنامه خوبی داشته و خطا و کوتاهی بیّن و بزرگی از کارگزاران مربوطه سر نزده است. آنچه مشهود است، عزم و اراده دستگاه قضایی برای برخورد با مجرمان بوده تا به این شکل تسلایی برای خاطر مکدر شده جامعه باشند. شاید در این روند برخی موضوعات به‌وجود بیاید که پرونده‌های قضایی را در مسیر اصلی قرار ندهد، اما این موارد استثنا و در اصل اراده در برخورد و پیگیری مطالبه مردم است. شخص رئیس قوه قضاییه و معاون اول ایشان با جدیت درحال پیگیری پرونده‌ها هستند.



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین